Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kniha českého premiéra: Rozumom proti populizmu

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Niektoré knihy dokážu vyvolať silné emócie, a to i v prípade, že ide o knihu rozhovorov s politikom. Počas čítania knihy Rozum proti populizmu sa v čitateľovi môžu miešať dve antagonistické emócie: eufória a depresia.

Kniha českého premiéra: Rozumom proti populizmu Petr Fiala: Rozum proti populismu. Rozhovory Petra Fialy s přáteli o něm i o naší zemi. Vydavateľstvo Barrister & Principal, 2021.

dôvod je jednoduchý: už počas českej volebnej noci a v priebehu vystúpení českých politikov si divák či pozorovateľ uvedomí, že medzi českou a slovenskou politickou reprezentáciou existuje rozdiel svetelných rokov v náš neprospech. Voľby vyhrala koalícia Spolu, ktorá bola tvorená tradičnými stranami – až na výnimku TOP09 – s dekádami trvajúcou tradíciou. ODS, KDÚ-ČSL a TOP09 dokázali mobilizovať voličov a presvedčiť ich, že práve ich koalícia dokáže zmeniť Česko a reštandardizovať politickú scénu. Keď na pódium vystúpili lídri strán Markéta Pekárová-Adamová (predsedníčka TOP 09), Marian Jurečka (predseda KDÚ-ČSL) a volebný líder Petr Fiala (predseda ODS), tak ich prejavy boli v porovnaní so Slovenskom ako z inej galaxie. Petr Fiala okrem iného  parafrázujúc povedal, že nie je podstatné, kto koho volil, ale je potrebné spoločne zmeniť Českú republiku k lepšiemu. 

Petr Fiala nie je len predsedom ODS a budúcim českým premiérom. Je to intelektuál, profesor politológie a autor mnohých kníh. Jeho publikačná činnosť je pôsobivá. Najnovšia kniha je zbierkou rozhovorov Petra Fialu s priateľmi. Knihu tvoria štyri kapitoly, v ktorých Fiala predstavuje seba samého, to, z akej rodiny pochádza a ako vnímal obdobie komunizmu, počas ktorého sa vinou zlého kádrového posudku ledva dostal na vysokú školu. Prvá kapitola je rozhovor s Miroslavom Balštíkom a Fiala v nej jasne demonštruje svoje pevné postoje ku komunizmu. Fiala sa zúčastňoval na prednáškach významných intelektuálov a zahraničných profesorov vrátane sira Rogera Scrutona, Davida Levyho, Davida Regana a ďalších. Ako v knihe hovorí Fiala, na konci svojho štúdia bol zapojený do rôznych opozičných aktivít  a okrem iného participoval na vydávaní časopisu Revue88, na ktorý získali peniaze od Václava Havla a Jaroslava Šabatu. Fiala hovorí i tom, že poznanie a vzdelanie hľadal mimo fakulty. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite