Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rewind: Buena Vista Social Club, Lorde a Iron Maiden

.peter Bálik .róbert Pospiš .rudi Rus .kultúra

Metaloví titani sa vracajú s novými albumami. Novozélandská speváčka Lorde strávala karanténu nahrávaním slnečnej novinky. Legendárny kubánsky súbor Bueana Vista Social klub si propomíname nesmrteľným debutom z roku 1997.

Rewind: Buena Vista Social Club, Lorde a Iron Maiden

 buena Vista Social Club: Buean Vista Social Club (Nonesuch)

V roku 1996 americký gitarista a producent Ry Cooder rozmýšľal ako ďalej so svojou pribrzdenou kariérou. Nakoniec prijal pozvanie do Havany na sessions s africkými a kubánskymi hudobníkmi. Lenže Afričania nedostali víza a tak sa projekt rozbehol len s Kubáncami. A zvyšok je história. Cooder rýchlo v štúdiu zistil, že je obklopený výnimočným talentom starých kubánskych muzikantov, ktorých hudobné začiatky siahajú do predrevolučných čias. Medzičasom sa na ostrove vyhrala komunistická totalita, no starý kubánsky svet zostal zakonzerovaný v čase práve vďaka nim. Buena Vista tak predstavila svetu skvelých hráčov ako klavíristu Rubéna Gonzáleza, spevákov Compaya Segunda, Ibrahima Ferrera a Omaru Portuondo alebo gitaristu Eliadesa Ochou. Poznávacou melódiu tohto projektu je nesmrteľná pesnička Chan Chan, ktorú v osemdesiatych rokoch napísal Compay Segundo, no na albume nájdeme rôzne kubánske štandardy, ktoré sa pre svet zdali navždy stratené, no vďaka tomuto albumu sa rozšírili do celého sveta. Buena Vista Social Club je totiž jediná kubánska revolúcia, ktorá sa skutočne podarila. Po fenomenálnom úspechu albumu, z ktorého sa dodnes predalo okolo 12 miliónov nosičov, prišli na rad aj sólové albumy jednotlivých členov, no úspech debutu sa zopakovať nepodarilo. Nahrávka vychádza teraz v reedícii spolu s dvanástimi bonusovými pesničkami z originálnych sessions z roku 1996.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite