Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ABBA: Veľkolepý návrat legendy

.rudi Rus .kultúra .hudba

Dva nové single v jeden septembrový večer: Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus a Benny Andersson sú späť. Rok 2021 veľmi potreboval presne takúto radostnú správu – teda, ak ste fanúšik švédskej štvorky ABBA.

ABBA: Veľkolepý návrat legendy PRESSFOTO UNIVERSAL MUSIC Digitálne transformované portréty členov skupiny ABBA tvoria vizuál k novému albumu Voyage.

ruo ich návrate sa hovorilo už pred piatimi rokmi, keď sa po prvý raz objavili plány možného virtuálneho turné v znamení ABBAtars. Počítačom vymodelovaná podoba mala reflektovať výzor ikonickej štvorice z konca 70. rokov. Úplne nová forma digitálnej zábavy takto reagovala na legendami opradenú miliardovú ponuku, ktorá bola podľa slov samotných Švédov celé roky reálne na stole.

príliš silná značka

Bolo teda iba otázkou času a technických možností, keď sa niečo v tomto duchu realizuje. ABBA je totiž príliš silná značka na to, aby len tak oddychovala či ožívala iba formou muzikálov a filmov Mamma Mia. A hoci bol pôvodný termín v roku 2019 strategicky posunutý už rok predtým do bližšie neurčenej budúcnosti, kapela vyvažovala túto informáciu prekvapujúcou správou o novej hudbe. Z pôvodných dvoch nových piesní bolo neskôr päť a najnovšie potvrdené fakty už hovoria o celom albume s názvom Voyage. Ako sa vyjadril textár a skladateľ Björn Ulvaeus, novinka naplánovaná na 5. november tohto roka by mala veľmi prirodzene nadväzovať na album The Visitors, doteraz poslednú štúdiovú nahrávku z roku 1981.

Čisto fanúšikovsky a poslucháčsky vzaté, je to naozaj tak – obe piesne, I Still Have Faith In You a Don’t Shut Me Down, znejú, akoby ich slávni skladatelia vytiahli zo skrine, odfúkli štyridsaťročný prach a ošetrili veľkolepou súčasnou produkciou. Legendárne hlasy oboch speváčok sú posadené trochu nižšie, nezakryjú pokročilý dôchodkový vek, ale stále znejú rovnako výrazne a krásne ako pred štyrmi dekádami.

Na internete nájdete množstvo videí fanúšikov, ktorí v reakcii na novú ABBU plačú od dojatia. Nemusíte byť zvlášť veľký priaznivec ich hudby, ale takéto pohnuté reakcie, zvlášť v týchto náročných a turbulentných časoch, sú uveriteľné a vlastne úplne namieste. Určite existujú psychologické štúdie skúmajúce dôležitosť takejto dôverne, priam intímne známej hudby na život človeka v časoch výrazných globálnych výziev. Ich výsledky sú pritom vopred jasné a predvídateľné – liečivá sila hudby je totiž dlhoročne známy fenomén.

sexepíl je možno fuč, ale...

ABBA slávi comeback, no v skutočnosti sa tí štyria nikdy nerozpadli, teda nikdy nevydali oficiálne vyhlásenie o svojom konci. V prvej polovici osemdesiatych rokov však akosi vyšumel ich esprit z predchádzajúcej dekády. ABBA sú jednoducho hviezdy rokov sedemdesiatych, nielen vďaka svojim povestným kostýmom. A hoci ďalšie desaťročie vítali optimistickou hitovkou Happy New Year z ešte stále úspešného albumu Super Trouper, už na ňom sa, žiaľ, prejavovala tvorivá únava. Umelci tu príliš často opakovali motívy vzťahových problémov, rozchodov a citového živorenia.

ABBA mala od začiatku kariéry svoj imidž založený na dvoch pároch, medzi ktorými to iskrí. Kým o desaťročia neskôr iné popové hviezdy opakovane deklarovali, že sú nezadané a čakajú na tú správnu polovičku (milý psychologický trik na fanúšikov, ktorí tak mohli dúfať, že by to mohli byť práve oni), ABBA vždy hrala s otvorenými kartami. Vzťahy, manželstvá, deti, neskôr problémy a emočne náročné rozchody. Je možné, že fanúšikovia už neboli zvedaví na dve rozvedené dvojice, ktoré svoje pocity vyjadrujú pomerne priamočiaro, jednoduchou angličtinou a občas priam so srdcom na dlani? Alebo už vtedy prevládol povestný kult mladosti a zrelí tridsiatnici neboli dostatočne príťažliví pre širokú poslucháčsku obec?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite