Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je Billie Eilish?

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Americká speváčka Billie Eilish svojím novým albumom hovorí, že už nechce byť nočnou morou rodičov znudených a depresívnych tínedžerov.

Kto je Billie Eilish? KOURY ANGELO/APPLE/GETTY IMAGE 25. február 2021 Los Angeles, USA: Súrodenci Finneas a Billie Eilish na premiére filmu Billie Eilish: The World's A Little Blurry.

kto je Billie Eilish? Staršia generácia o nej takmer nemá potuchy, napriek tomu, že ide o najslávnejšiu popovú speváčku súčasnosti. Kedysi mala domácnosť jeden televízor, jeden prehrávač a možno aj prvý počítač. Keď vystrelili Michael Jackson alebo Madonna, dozvedela sa o nich celá rodina, no dnes, keď každý drží v ruke vec, ktorá je súkromnou bránou do rôznych svetov, sa veľmi ľahko stáva, že hviezdy, ktoré majú vyše miliardy klikov na Spotify a milióny fanúšikov na sociálnych sieťach, sú pre iné vrstvy spoločnosti absolútne neznáme. 

Jedine že by ste mali deti. Napríklad, keď máte dcéru v  tínedžerskom veku, ktorá si jedného dňa odfarbí vlasy nejakou nezmyselnou farbou, trebárs fialovou, a začne sa obliekať do mikiny nadmernej veľkosti, určite sa dozviete, odkiaľ vietor fúka. Prečo zrazu nechce vyzerať dievčensky a prečo z jej mobilu vychádza akási divná hudba. Odpoveď je jasná. Vaša dcéra je fanúšičkou Billie Eilish. 

kód pre tínedžerov

Keď v roku 2019 svojím debutovým albumom dobyla celý svet, denník New York Times napísal článok s titulkom: Bilie Eilish nie je vaša typická 17-ročná popová hviezda. Zvyknite si. Bola to trefná fráza o mladučkej hudobníčke, ktorá zmenila tok súčasnej popmusic do takej miery, že spevácke divy, ktoré sa pasovali do úlohy zvodných atraktívnych žien, sa ocitli na vedľajšej koľaji. 

Dave Grohl o nej povedal, že je novým Kurtom Cobainom. Mnohých fanúšikov Nirvany tým neskutočne naštval, iní si skôr klopali na čelo, ako môže bývalý Kurtov spoluhráč prirovnať grungeového génia a výnimočného skladateľa k nejakej podivnej postavičke, ktorá je idolom detských izieb. Áno, Kurt nikdy nebol produktom nejakej nahrávacej spoločnosti a keď zistil, že sa ním nedopatrením stal, tak robil všetko preto, aby tak nebolo. Billie je síce tiež originál, ale podporený skvelou marketingovou stratégiou. Navyše nenapísala skladbu podobnú Smells Like Teen Spirit, ktorá odštartovala skutočnú hudobnú revolúciu v 90. rokoch. Pri Billie Eilish sa stále bavíme o modernej popmusic, nie o výnimočnom kultúrnom fenoméne, ktorý by definoval éru, v ktorej práve žijeme. No v niečom sú si obaja podobní. Mladá speváčka totiž hovorí jazykom so špeciálnym kódom, ktorému rozumejú hlavne tínedžeri.

„Nehrá sa naivku, nechce byť chutnučká, neflirtuje. Je mrzutá, depresívna, spochybňujúca a konfrontačná.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite