Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spomienky na Sýriu

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Sýria je pre mnohých z nás úplne nepredstaviteľná. Je to krajina, do ktorej sa už posledné roky ľudia neodvážia ísť ani len zo zvedavosti, nechodí sa tam na dovolenky ani popíjať výbornú arabskú kávu v uliciach mesta. A pritom sa v nej nachádzali oblasti, kam sa ešte nedávno cestovalo a boli jedny z najnavštevovanejších. Samozrejme, kým neprišla vojna, ktorá všetko zmenila a ponorila krajinu do tmy, v ktorej sa brodí doteraz.

Spomienky na Sýriu Miroslav Belica: Vzpomínky na Sýrii. Od arabského socialismu k islámskému státu. Epocha 2021.

spomienky, ku ktorým sa arabista, analytik a diplomat Miroslav Belica vracia vo svojej knihe, sú súborom všetkých jeho skúseností z obdobia, keď pôsobil a žil viac ako štyri roky ako československý diplomat v Sýrii, kam aj naďalej chodieval ešte ďalších dvadsať rokov. Krajinám Blízkeho východu sa venuje celý svoj život; pracoval na ambasádach nielen v Sýrii, ale aj v Líbyi a Iraku – na zastupiteľských úradoch v líbyjskom Tripolise či v irackom Bagdade. Ide teda o trojuholník krajín, v ktorých si svoj diktátorský režim budovali, a naďalej aj budujú, autoritatívni vodcovia. Tí ich pretvárajú a vracajú im doslova hodnoty, o ktorých vieme, že sú známe z obdobia stredoveku.

krajina na prahu totálneho kolapsu

Ak by Miroslav Belica začal svoju knihu písať neskôr, určite by sa k jeho zoznamu krajín pridal aj Afganistan, v ktorom nedávno prevzalo moc militantné hnutie Taliban. Od toho momentu boli zahraničné ambasády donútené evakuovať svojich zamestnancov, celú krajinu momentálne silno ovláda teror a situácia v nej je preto veľmi vážna. Najviac trpia ženy a deti, počas tohto leta sa odtiaľ snažili ujsť tisíce ľudí, pričom posledný americký vojak opustil Afganistan koncom augusta. Všetky tieto vzorce, ktorých prejavy vidíme i v Afganistane, sú však totožné s tými, ktoré sme videli aj počas občianskej vojny v Sýrii v roku 2011. 

Belica si spomína na obdobia pred týmto rokom, počas neho aj po ňom, z čoho vyplýva niekoľko otázok. Napríklad, prečo protesty proti vláde prezidenta Baššára al-Asada vyvrcholili až do vojny, ktorá nakoniec pomaly zrútila mocné piliere, na ktorých kedysi stála táto silná krajina? Ako sa mohla Sýria, ktorá je občas nazývaná aj kolískou kresťanskej civilizácie, ocitnúť na prahu totálneho kolapsu?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite