Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rubrika Rewind: Bob Dylan, Bob Marley a Hviezda

.peter Bálik .kultúra

Bob Dylan oprášil svoje archívy z osemdesiatych rokov, Bob Marley zo sedemdesiatych a s novým v poradí tretím albumom sa vracia skupina Hviezda.

Rubrika Rewind: Bob Dylan, Bob Marley a Hviezda

bob Dylan: Springtime in New York City (Bootleg Series vol. 16)

Sony Music

Prepísať história sa dá jedine vo futbale, športoví komentátori ju totiž radi prepisujú. No ide to aj v hudbe. Mnohé hviezdy v šesťdesiatych rokov to nemali v ôsmej dekáde ľahké, lebo sa nevedeli prispôsobiť vtedajším moderným trendom. Jednou z obetí výmeny generácií bol aj Bob Dylan, ktorý vtedy vydal niekoľko slabých albumov, no aj medzi nimi sa stále dajú nájsť skvosty. Jedným z nich nahrávka Infidels, ktorá patrí medzi lepšie albumy v jeho diskografii, no mohla by byť ešte lepšia, keby jej autor sa rozhodol, že na ňu zaradí niektoré piesne, na ktorých počas nahrávania Infidels pracoval. Jednou z nich je napríklad Blind Willie McTell, ktorá sa si svoje miesto našla až na rozsiahlej výberovke Bootleg Series vol 1-3. Pocta slepému bluesmanovi je jedna z jeho najkrajších piesní, no fanúšikovia si dodnes nechápu, prečo ju spevák na poslednú chvíľu z albumu vyhodil. Vraj sa mu nahrávka nezdala dosť dobrá. Práve okolo tohto albumu sa krúti najnovší v poradí už šestnásty diel jeho Bootleg Series, ktorý na piatich CD ponúka nahrávky zo sessions k Infidels, ale aj nevydané piesne z predchádzajúceho albumu Shot of Love a nasledujúceho Empire Burlesque.  Springtime in New York je potravou pre najväčších Dylanových fanúšikov a zároveň dôkazom, že Dylanovi múza fungovala aj v ôsmej dekáde, len jej autor stratil kritický odstup od svojho diela. 

Bob Marley: Capitol Sessions 73

Univesal

V roku 1973 mal Bob Marley a jeho skupina The Wailers za sebou len debutový album Catch A Fire, no scéne svetovej popmusic už pôsobil ako zjavenie. Keď sa skupina objavila na súkromnom koncerte v budove nahrávacej spoločnosti Capital, bola už bez jedného zo zakladateľov Bunnyho Wailersa, ktorý sa medzičasom vydal na sólovú dráhu, no stále ešte Petrom Toshom, ktorý z The Wailers odišiel o trochu neskôr. Capitol Sessions je živým záznamom z vtedajšieho repertoáru, v ktorom dominovali piesne z debutu, ich ranné jamajské skladby, ale aj songy, ktoré sa objavili na nasledujúcom albume Burnin‘.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite