Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvojkoncert rapových priekopníkov WWW NEUROBEAT (CZ) a Mutanti hledaj východisko (CZ)

.debora Pastirčáková .kultúra

Obe zoskupenia sa predstavia predovšetkým svojimi najnovšími albumami.

Dvojkoncert rapových priekopníkov WWW NEUROBEAT (CZ) a Mutanti hledaj východisko (CZ)

dvojkoncert českých kapiel WWW NEUROBEAT a Mutanti hledaj východisko, ktoré obe už dlhodobo svojsky a odvážne posúvajú hranice rapu na československej scéne, sa uskutoční v piatok 17. septembra o 20:00 v priestoroch Novej Cvernovky na Račianskej ulici v Bratislave. Obe zoskupenia sa predstavia predovšetkým svojimi najnovšími albumami.

Posledný album kapely WWW NEUROBEAT Neutopíš sa dvakrát ve stejné řece (2018, BiggBoss) znie v dnešnom kontexte obzvlášť aktuálne a znepokojujúco. Charakteristické temné existencialistické texty výtvarníka Lubomíra Typlta sú akýmsi nejednoznačným výkrikom do absurdity sveta, z ktorej sa nedá uniknúť. Rytmické beaty a monotónny, no naliehavý prejav Ondřeja Sifona Anděru, sprevadzáný Milesou Anděrou Zrnič, do seba nekompromisne vťahuje. Album Neutopíš sa dvakrát ve stejné řece je možno najprístupnejším z doterajšej tvorby kapely a potreba vykričať frustráciu a des zo sveta na ňom znie zrelšie a vyrovnanejšie.

Energické duo Mutanti hledaj východisko Jiřího Konvalinku a Jana Vejražku vydali minulý rok svoj tretí abum Když máš kamarády, nepotřebuješ nepřátelé (2020, vlastný náklad). Svojou tvorbou vybočujú z československej tradície rapu, neboja sa nadhľadu a irónie, no ani vážnych tém a úprimných emócií. Mutanti sú žánrovo a zvukovo eklektickí, využívajú tvrdú elektroniku, melodický pop aj tanečné beaty; pásaže, kde dominujú slová a hudba sa striedajú. To, čo tento rôznorodý prejav Mutantov spája, je naliehavá emocionalita, ktorá sa nevyhýba ničomu. 

Napriek temnému a existencialistickému ladeniu oboch zoskupení, ponúka ich tvorba akúsi katarziu a úľavu. Cítiť z nich totiž energiu nájsť z ťaživosti a nezmyselnosti východisko a neutopiť sa v tom. 

Podujatie organizuje občianske združenie literarnyklub.sk v spolupráci s Novou Cvernovkou. Z verejných zdrojov podporil hlavný partner projektu Fond na podporu umenia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite