Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň v kine

.martin Papšo .kultúra .film

Národné týždne už nemáva len známy supermarket, ale aj kino. Znie to neuveriteľne, ale všetky štyri premiéry tohto týždňa sú z Česka. To není málo, Antone Pavloviči. Veru, tentoraz žiadny brak z USA, plný násilia a sexu. Škoda, no.

bilancia je nasledovná: štyri viac-menej české filmy, z toho tri viac-menej o športe, z toho dva hrané, z toho jeden výborný. Najprv si povieme niečo o chlapíkovi, ktorý bežal ako o život a nič iné ho nezaujímalo (a nebude to Forrest). Potom niečo o talentovanom futbalistovi, ktorý bol známy najmä rôznymi aférami (a nebude to Vladko). A nakoniec romantická komédia (a nehrá tam Langmajer). O štvrtom filme niekedy nabudúce, ale vyzerá skvele. Volá sa Láska pod kapotou a je to slovensko-český dokument o rýchlych autách a láske od školy.

film týždňa: Zátopek

Portréty výrazných osobností sú v českej kinematografii v súčasnosti pomerne časté. Len za posledných pár rokov boli natočené filmy ako Havel, Masaryk, či Hovory s TMG. Aktuálny prípad sa od nich líši tým, že nejde o politika, ale o svetového športovca. Politike sa však nevyhneme. Možno si poviete, prečo s ňou otravujeme, tu sme pri žatve svetových športových úspechov. Jednoducho preto, že náš hrdina žil v dobe, keď sa politika výrazne dotýkala každého, aj keď nechcel.

Režisér David Ondříček už jeden film o Emilovi Zátopkovi natočil – dokumentárny. Zjavne ho jeho osobnosť zaujala natoľko, že potreboval ešte niečo dopovedať v hranej verzii. Ako portrét športovca prekonávajúceho všemožné prekážky, či príbeh o čistote športu, vytrvalosti a podobných veciach, to funguje výborne. Je to produkčne veľkorysé, výpravné, technicky dokonalé. Tvorcovia si dali obzvlášť záležať, aby všetky preteky vyzerali realisticky. A Václav Neužil v hlavnej úlohe je vynikajúci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite