Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Príbehy autizmu a neurodiverzity

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Nie je jednoduché „byť iný“. Ale čo to vlastne znamená byť iný? Uvažovať inak? Správať sa inak? Vyzerať inak? Nie sme „iní“ tak trochu všetci?

Príbehy autizmu a neurodiverzity Steve Silberman: NeuroKmene. Príbehy autizmu a neurodiverzity. Absynt, 2021.

pred jedenástimi rokmi sa mi dostala do rúk zrejme jedna z prvých kníh o autizme, ktorá na slovenskom knižnom trhu asi nemala veľký ohlas. Napísal ju právnik a autor hispánskeho pôvodu Francisco X. Stork a mala  názov Marcelo objavuje skutočný svet (Slovart 2010). Bola pôvodne určená dospievajúcim čitateľom, no rozhodne sa môže zapáčiť aj dospelým. Vtedy bola zlacnená už druhýkrát, no nebolo na tom nič zvláštne, keďže ľudia v tom čase vyhľadávali tituly o autizme zriedka.

Ale doba pokročila a ľudia si kupujú a čítajú knihy aj preto, aby sa dovzdelávali a lepšie pochopili svet okolo seba. Rovnako je na tom aj Steve Silberman, autor knihy NeuroKmene, ktorý sa živo zaujíma o autizmus a Aspergerov syndróm. Ako dobrý novinár však neprechádza iba po povrchu tejto témy, ale ide v nej čo najhlbšie, čím sa snaží pochopiť, čo skutočne znamená byť autista. Oslovil preto popredných vedcov, lekárov, rodičov týchto detí, psychológov, ale aj priamo ľudí, ktorí majú túto vývinovú poruchu a zapadajú do autistického spektra.

celé sa to začalo kalifornskou Silicon Valley

Steve Silberman je v Amerike oceňovaný spisovateľ a novinár. V roku 2001 publikoval vo Wired v San Franciscu svoju reportáž The Geek Syndrome, ktorú ešte stále nájdete voľne dostupnú na jeho oficiálnej webovej stránke. Práve na základe tejto reportáže zistil, že to je cesta, ktorou by sa mal ako autor uberať, čím sa posunul od laického skúmania autistického spektra k dejinám a vedeckým poznatkom o tejto poruche a jej širokej škále. Ako každý očarený a zanietený spisovateľ,  pustil sa do dlhoročného výskumu, ktorého výsledkom je kniha NeuroKmene s podtitulom Príbehy autizmu a neurodiverzity. Prvýkrát vyšla už pred šiestimi rokmi a odvtedy bola preložená do vyše pätnástich jazykov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite