Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bratislavské jazzové dni ožili v Rusovciach

.marian Jaslovský .kultúra

Prvý ročník Bratislavských jazzových dní sa konal v roku 1975 a odvtedy nepretržite. Až minulý rok prerušil jazzovú tradíciu covid a neuskutočnili sa ani jarné, ani tradičné „džezáky“. Tento deficit usporiadatelia zmiernili komorným podujatím nazvaným Open-air Bratislavské Jazzové Dni, aj keď šlo o jeden komorný večer s obmedzeným počtom návštevníkov v parku pri krásnom rusoveckom kostole Svätého Víta, ktorý je odsvätený a slúži ako štýlová kaviareň.

Bratislavské jazzové dni ožili v Rusovciach MARIAN JASLOVSKÝ

riaditeľ usporiadateľskej agentúry Rock Pop Bratislava Pavel Daněk povedal, že priestor objavil pri náhodnej návšteve kaviarne a dúfajme, že toto nebol posledný koncert, ktorý sa tam uskutočnil.

Pódium stálo pred troma nasvietenými stromami, pokryté akoby kobercom zo svetla a táto vizuálna stránka bola celkom dôležitá pri sólovom vystúpení Lenky Dusilovej, ktorá vystúpila sama so samplerom, klávesom, akustickou a elektrickou gitarou. Lenka Dusilová je hviezda, šesťnásobná držiteľka ceny Anděl, teda „českého grammy“,  spolupracovala so skupinou Lucie, s Čechomorom, mala vlastné projekty na pomedzí popu a rocku. V poslednom čase sa dala na veľmi introvertnú alternatívnu hudbu, prijímajúcu impulzy z rôznych štýlov, kultúr a tiež mimohudobných zážitkov.

MARIAN JASLOVSKÝ

Očakával som, že Dusilová bude svoju hudbu loopovať naživo priamo na pódiu, ale sekvencie samplov boli z väčšej časti pripravené, čo ma nijako nevyrušovalo, pretože je úplne jedno, ako hudba vzniká, dôležitý je výsledok. Bolo to veľmi pôsobivé, atmosférické a až meditatívne, elektronické zvuky boli pripravené veľmi starostlivo, elektrická či akustická gitara dopĺňali inštrumentár. Dusilová je fantastická speváčka s neuveriteľným potenciálom a technickou dokonalosťou, ale pritom úplný živel. Ak niekomu srdce bije v rýchlejšom bpm, mohol by namietať, že by nejaké rýchlejšie či menej pomalé skladby boli osviežujúce, ale ona to presne takto chce a výsledok bol až archetypálne mystický. Možno aj vďaka ukrajinčine, ktorá zaznela vo viacerých skladbách; Dusilová má korene na Ukrajine.   

„Peter Lipa akoby sa nemenil, je nielen spevák, ale aj ikona slovenského džezu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite