Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: Beach Boys, Roky Erikson a Eddie Vedder

.peter Bálik .kultúra

Beach Boys oprášili svoju históriu na nádhernej kompilácii Feel Flows. Na amerického speváka Rokyho Eriksona spomínajú jeho mladší kolegovia. Eddie Vedder sa pustil do ďalšieho soundtracku, tentoraz s Glennom Hansardom.

Rewind: Beach Boys, Roky Erikson a Eddie Vedder

beach Boys: Feel Flows (Universal)

Beach Boys sú dnes ikonami americkej popmusic, ale aj oni v minulosti zažili časy, keď sa im svet obrátil chrbtom. V druhej polovici 60. rokov nepatrili medzi skupiny, ktoré boli „in“, napriek tomu, že nahrávali zaujímavú hudbu. Popmusic vtedy riešila skôr vážne témy, piesne o autách a kalifornských dievčatách sa zdali byť mimo. Ústup zo slávy bol zapríčinený aj tým, že hlavný skladateľ Brian Wilson skončil na psychiatrii. Starosť o nový repertoár tak padla na plecia zvyšných členov Beach Boys. Napriek tomu skupina nahrala sériu zaujímavých platní, ktoré však málokoho zaujímali. Po príchode Briana z liečenia sa pokúsila o návrat, ale ani album Sunflower (1970) a jej nasledovník Surf’s Up (1971) im nezabezpečili toľko želaný comeback. Ľudí ich hudba naďalej nezaujímala, pritom dnes vieme, že ide o výborné albumy, ktoré poslucháči docenili až neskôr. 

„Pocta Rokymu Eriksonovi ukazuje, že tento hudobník bol skvelým autorom pesničiek. Len mal smolu v tom, že počas jeho života si to málokto všimol. “

Aktuálny boxet Feel Flows obsahuje oba albumy a množstvo nevydaných nahrávok z obdobia rokov 1969 – 1971. Je dôkazom, že Beach Boys boli na vrchole kreatívnych síl. Najlepšie kúsky dodal Brian, o jeho genialite niet pochýb. Najmladší z bratov Wilsonovcov vždy skladal pesničky, ktoré sú tak unikátne a melodicky tak výnimočné, že vo svojej kategórii nepozná konkurenciu. Vypočujte si, prosím, skladbu Till I Die a do Beach Boys sa hneď zamilujete. Feel Flows je jedna z najkrajších reedícií tohto roka.     

a Tribute to Roky Erikson: May Be Circle Unbroken (Light in The Attic)

V rámci Record Store Day vyšla zaujímavá kompilácia piesní amerického hudobníka Rokyho Eriksona, na ktorej mu vzdávajú hold zástupcovia americkej a britskej hudobnej scény. Roky už nie je medzi nami, zomrel v roku 2019, no zanechal po sebe veľa pozoruhodnej hudby. V 60. rokoch bol priekopníkom amerického psychedelického rocku ako člen skupiny 13th Floor Elevators. Po rozpade sa neskôr vydal na sólovú dráhu, v rámci ktorej vydal niekoľko sólových albumov pre zopár zarytých fanúšikov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite