Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Učím sa, ako správne zhrdzavieť

.peter Bálik .kultúra .hudba

Marián Varga a Pavol Hammel sa v roku 1993 rozhodli, že pomenujú svoj nový album Labutie piesne. No ani jeden z nich netušil, že pôjde o ich posledný spoločný album a vôbec poslednú nahrávku, na ktorej sa Varga predstaví ako pesničkár. Labutie piesne teraz vyšli v reedícii na vinyle a CD.

Učím sa, ako správne zhrdzavieť Hammel, Hladík, Varga: Labutie piesne. EMI/Monitor 1993, reedícia Warner Music 2021.

nikdy som nerozumel vzťahu Pavol Hammel a Marián Varga. Nahrali spolu veľa piesní, ale povahovo aj životnou filozofiou išlo o dvoch úplne rozdielnych ľudí. Marián Varga prežil svoj život ako slobodný človek, ktorý si vysokú mieru nezávislosti zachoval aj počas komunistickej totality. Jeho hudba bola originálna a nekonvenčná.  Pavol Hammel skladá skôr jednoduché folkové pesničky so sklonom k šlágrovosti. Kým Marián prežil 80. roky v tieni dištancu, Hammel bol skôr aparátnikom, ktorý vedel v režime dobre chodiť. No vždy, keď Marián dostal chuť robiť pesničky, spomenul si na Hammelov hlas. Obaja si boli súdení. 

stretnutie v Prúdoch

Marián Varga sa preslávil ako líder artrockového Collegia Musica, v ktorom sa mu nádherným spôsobom podarilo prepojiť klasickú hudbu s bigbítom, no popri tom nikdy nezabudol na pesničky. S Pavlom Hammelom sa stretol v druhej polovici 60. rokov, keď vstúpil do jeho skupiny Prúdy. Kapela hrala jednoduché folkrockové pesničky a vtedajšie štandardy, no Vargovým príchodom dostala tvorba úplne novú kvalitu. Jeho vplyv sa prejavil hneď na debutovom albume Zvoňte, zvonky. Hudobní kritici píšu, že išlo o slovenskú odpoveď na beatlesáckeho Seržanta Peppera

Porovnávať debut Prúdov s majstrovským dielom je trochu nepatričné, ale lepší štart si slovenský bigbít ani nemohol priať. Aj po rokoch sú Zvoňte, zvonky krásny hravý album, zosobňujúci slobodného ducha 60. rokov, ktorý nalinkoval, akým smerom sa Hammel s Vargom budú neskôr uberať. Pavol Hammel ako folkáč, ktorý má skôr bližšie k Donovanovi ako k Dylanovi. Klasicky vzdelaný Varga prepojil svoj boží talent s bigbítom a neskôr artrockovou tvorbou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite