Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Motor Rolling Stones stíchol

.marian Jaslovský .kultúra .osobnosť

Miloval džez, učil sa podľa džezových platní a Rolling Stones bola vraj jediná rocková kapela, s ktorou bol ochotný hrať. A keby sa s ostatnými Rolling Stones v roku 1962 nestretol, asi by bol súčasťou nejakého swingového comba alebo big bandu. Charlie Watts.

Motor Rolling Stones stíchol BRIAN RASIC/GETTY IMAGES Charlie Watts, bubeník skupiny Rolling Stones, Londýn 2011.

mick Jagger a Keith Richards ho do kapely „lámali“ skoro celý rok 1962. Napokon prikývol. Prvýkrát hral s Rolling Stones v januári 1963 a bol pravdepodobne najdlhšie súvisle hrajúcim rockovým bubeníkom všetkých čias. Aj tak si ešte rád odskočil k džezu, mal svoju vlastnú džezovú kapelu aj big band.

Charlie Watts zomrel vo veku 80 rokov 24. augusta a skupina Rolling Stones zrejme skončí: keď Charliemu Wattsovi v roku 2004 diagnostikovali rakovinu hrdla a jeho život už vtedy visel na vlásku, jeho kolegovia si nevedeli predstaviť, že ak by sa nevyliečil, hrali by aj naďalej pod menom Rolling Stones. „Charlie je motor. Bez motora sa nikam nedostanete,“ povedal Ron Wood v dokumente Tip Of The Tongue.

kompaktná zostava aj tep

Aký to bol motor? Malý, spoľahlivý a efektívny.Pod pojmom rocková bicia súprava si predstavujeme mohutnú zostavu s lesom činelov, často doplnenú o gong a rôzne perkusie, do ktorej bubeníci režú s energiou špičkového karatistu. Charlie Watts celý život hral zrejme na  najmenšej súprave v rockovej histórii: 4 bubny, hi-hat, 3 – 4 činely a okrem úplných začiatkov nemenil značku bicích (Gretsch). A hral s noblesou anglického džentlmena.

 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite