Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rubrika Rewind: Banket, Sheryl Crow a The Bleachers

.peter Bálik .róbert Pospiš .kultúra

Skupina Banket po rokoch konečne na vinyle s vydarenou výberovkou. Speváčka Sheryl Crow nahrala live album a Jack Antonoff z The Bleachers ukazuje, že nie je len dobrým producentom hviezd, ale aj talentovaným skladateľom.

Rubrika Rewind: Banket, Sheryl Crow a The Bleachers

banket & Richard Müller: 84-91 (Opus/Warner Music)

Skupina Banket stihla počas svojej existencie nahrať len tri albumy. Prvú rekapituláciu s podobným názvom Opus stihol vydať na CD krátko po revolúcii a neskôr podobná výberovka vyšla v rámci edície Gold s nepekným obalom. Až keď sa bohatý katalóg Opusu sa dostal prednedávnom do rúk vydavateľstva Warner Music, konečne sa našiel niekto, kto sa konečne stará o toto dedičstvo so zanietením a plnou vážnosťou. Autorom tejto kompilácie, ktorá vychádza na CD a konečne aj na LP, je známy hudobný publicista Juraj Čurný. 

Ten históriu Banketu rozdelili do štyroch období s priliehavými názvami: Banket Úvodný, Banket Bioelektrovízny, Banket Druhodobový, Banket Záverečný. Do týchto šuplíkov chronologicky zaradil hity a najvydarenejšie pesničky zo všetkých albumov. Banket boli odrazovým mostíkom v kariére Richarda Müllera, ktorý už vo svojich ranných skladbách potvrdil svoj talent. Skupina bola najvydarenejšou slovenskou odpoveďou na vtedajší módny synth-pop a novú vlnu, čiže v štýloch, v ktorých sa mladý Richard cítil ako ryba vo vode. Najslávnejšou pesničkou zostáva samozrejme Patejdlova Po schodoch, no táto výberovka ukazuje, že Banket bol strojom výrazné pesničky.   

„Táto pesničkárka musela prejsť dlhú cestu, aby svet, ktorý ju mal len za poprockovú divu 90. rokov, konečne docenil jej talent.“

sheryl Crow: Live From The Ryman and More (Universal)

Americká speváčka Sheryl Crow pred časom vyhlásila, že sa bude už venovať len vydávaniu singlov a s nahrávaním celých albumov končí. Vraj ich existencia v čase Spotify už nemá zmysel. Preto sa rozhodla rozlúčiť vo veľkom štýle – skvelým dvojalbumom duetov Threads, jej najlepšou nahrávkou od čias jej najjagavejšieho obdobia z 90. rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite