Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrel Dusty Hill, basgitarista kapely ZZ Top a symbol amerického nadhľadu

.rudi Rus .kultúra .hudba

Hovorí sa, že rock’n’roll tu bude navždy. Zlé jazyky a hudobní skeptici by mohli namietať, že podobné tvrdenia neplatia najneskôr od roku 1980. Krutou pravdou každopádne zostáva, že nám – pochopiteľne a prirodzene – odchádza jedna rocková hviezda za druhou. Na konci júla zomrel Dusty Hill, basgitarista kapely ZZ Top.

Zomrel Dusty Hill, basgitarista kapely ZZ Top a symbol amerického nadhľadu SIMONE CECCHETTI/CORBIS/GETTY IMAGES Dusty Hill a Billy Gibbons zo skupiny ZZ Top koncertujú v Ríme 12. júla 2010.

keď zomrie niekto slávny a my smútime, je to vraj viac pripomenutie si vlastnej smrteľnosti ako čokoľvek iné. Čím sme starší, tým sú tie pocity silnejšie. Ak navždy odíde niekto známy a populárny a nám je z toho smutno, hoci sme ho nikdy osobne nestretli, môže to byť pre nás aj dobré znamenie – smrť sa vyhýba nášmu bezprostrednému okoliu a my si môžeme dovoliť luxus smútku za niekým, kto o našej existencii ani netušil.

Ako smútia fanúšikovia gitarovej hudby? Obľúbený teoretik pop-kultúry Juraj Malíček si vo vysielaní Rádia_FM zaspomínal na začiatok 90-tych rokov minulého storočia a povedal, že výberovka od ZZ Top bola v poradí štvrtým cédéčkom v jeho zbierke. Ak ste z generácie Spotify a čudujete sa, ako si niekto môže pamätať, v akom poradí sa k nemu dostávali dnes už zdanlivo nezmyselné plastové kotúčiky, nevadí. Rovnako ťažko by sme vám vysvetľovali, že v tej istej dobe pred tridsiatimi rokmi sme pozerali videoklipy v televíznych prijímačoch. Museli sme mať šťastie na tie obľúbené, nemohli sme si ich púšťať na želanie a stále dokola ako dnes, keď si otvoríte YouTube vo svojom počítači či múdrom telefóne. Práve v súvislosti s videoklipmi ZZ Top si Juraj Malíček všimol zaujímavú vec – legendárni bradáči s gitarami vraj mali vo svojich vizuálnych dielach vždy tie najkrajšie dievčatá. 

hymny motorkárov

Juraj Chren je dlhoročný top manažér v energetickom priemysle a fanúšik kvalitnej gitarovej hudby. Hoci jeho najväčšou srdcovkou sú legendárni Grateful Dead, má veľkú slabosť aj pre priamočiarejšie kompozície od ZZ Top. Túto kapelu zažil v dvoch veľmi rozdielnych koncertných polohách. Prvý koncert sa odohral v Spojených štátoch v lete roku 1993. V Milwaukee, v štáte Wisconsin, priamo v sídle bájnej značky Harley Davidson. Tá vtedy oslavovala svoje 90. výročie a do mesta, v ktorom v roku 1903 vznikla, zavítalo na svojich veľkých strojoch stotisíc motorkárov. Atmosféra na koncerte bola neopísateľná – ak vraj existuje niečo ako totálne americký koncert, tak to bolo práve toto. ZZ Top vo Wisconsine s divokými motorkármi v publiku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite