Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obľubujete džungľu, sériových vrahov alebo nekonečný vesmír? Filmové novinky, ktoré sa oplatí vidieť

.martin Papšo .kultúra .film

Ak ste si exotickú dovolenku tento rok odopreli, môžete si to vynahradiť v kine. Má to samé výhody. Netreba cestovať, je to takmer zadarmo a po návrate nemusíte do karantény. Jediné riziko: vyberiete si zlý film. Čítajte ďalej, aby sa vám to nestalo.

Obľubujete džungľu, sériových vrahov alebo nekonečný vesmír? Filmové novinky, ktoré sa oplatí vidieť Kathryn Newton a Vince Vaughn vo filme Christophera Landona Slečna beštia.

vydáme sa na dobrodružnú misiu do džungle, bude nás prenasledovať sériový vrah a nazrieme aj do nekonečného vesmíru. Z aktuálnych noviniek vynecháme maďarskú romantickú komédiu Snúbenec alebo milenec? 

Treba za tým hľadať najmä politiku, pretože inak spojenie maďarská romantická komédia znie silno atraktívne. A priestor nedostane ani Liam Neeson v Mrazivej pasci. Pozor, okrem hlavného predstaviteľa tu nie je žiadna spojitosť s nedávnou Mrazivou pomstou. Nebojte sa, Liam to dal určite opäť ľavou zadnou.

film týždňa: Slečna beštia

Horory majú množstvo subžánrov. Režisér a scenárista Christopher Landon sa však špecializuje na také, ktorých zápletka je vyslovene typická pre komédie. Tentoraz je to klasická zámena identít. Až na to, že telá/duše si vymenia vyšinutý sériový vrah a jeho zdanlivo bezmocná obeť, utiahnutá stredoškoláčka. 

Ak ste videli upútavku, tá trochu klame telom. Pôsobí ako dynamický mix humoru a úmyselne prehnanej brutality. Čakáte zábavne odľahčenú kečupovú blbinku v štýle Súmrak mŕtvych, ale dostanete aj niečo navyše, čo ste možno úplne nechceli. Slečna beštia (prekladateľ by si zaslúžil návštevu filmového mäsiara) to miestami prekvapujúco hrá na seriózne emócie. Taký žánrový mix, ktorý občas zaškrípe. Nevie sa rozhodnúť, či chce byť „len“ zábava alebo pokus povedať niečo viac. Nič proti osobe pozdĺžne rozpílenej cirkulárkou, len je potom ťažké stráviť vážnejšie podané dialógy. Ak chcel tvorca trochu toho presahu, prípadne sa vyjadrovať k rodovým témam, nemusel vôbec uberať z plynu extrému a vtipu.

Humor plynie hlavne z toho, že Vince Vaughn hrá stredoškoláčku a zdá sa, že ho to baví. Fanúšikovia ocenia aj hru so žánrovými pravidlami a odkazy na iné filmy. Pobavíte sa a je to zrejme najlepšia novinka týždňa, ale jeden pár hviezdičiek bude treba amputovať. 

expedícia: Džungľa

Asi predpokladáte, že vzťah film vs atrakcia v Disneylande je jednosmerná cesta. A teda, že film, ak je dostatočne populárny, sa v zábavnom parku môže zredukovať na dobrodružnú jazdu pre celú rodinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite