Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sack - víno, ktoré ukradol Prometeus z božskej vínnej pivnice

.vladimír Marko .kultúra .história

Pre väčšinu z nás je sack neznámy pojem a to napriek tomu, že víno, ktoré popisoval, dobre poznáme. V 17. storočí však nebolo hádam jediného dospelého Angličana, ktorý by sack nepoznal a neospevoval.

Sack - víno, ktoré ukradol Prometeus z božskej vínnej pivnice SEPIA TIMES/UNIVERSAL IMAGES/GETTY IMAGES Falstaff a regrúti, scéna z divadelnej hry Henrich IV., autorom obrazu je maliar John Cawse (1779–1862).

medzi obdivovateľov sacku Patril básnik Thomas Randolph, ktorý mu v roku 1630 zložil nasledujúcu poklonu: „Sack je život, je to duch a duša muža, je to oheň, ktorý Prometeus ukradol z božskej vínnej pivnice, aby priniesol prirodzené teplo a životodarnú vlahu, bez ktorých sme len ospalý prach a mŕtva hlina.”

Korene slova sack siahajú do konca 15. storočia. Pochádza zo španielskeho slova sacar, čo v preklade znamená vytiahnuť. Dôležité je, že sack označoval sladké víno z oblasti mesta Jerez v Andalúzii. No a postupne sa cez spojenie sherry-sack zmenilo až na označenie vína, ktoré dnes poznáme pod menom – sherry. Takže predmetom tejto historky je práve toto silné víno z andalúzskeho mesta Jerez de la Frontera a z jeho okolia. Dnes je to väčšinou víno suché, v minulosti sa však preslávilo práve vďaka svojej sile a sladkej chuti. Také bolo zrejme aj víno, ktoré učarovalo Thomasovi Randolphovi, autorovi úvodnej citácie.

andalúzia

Briti vždy boli známi ako veľkí cestovatelia a skvelí obchodníci. Len čo sa niekde vyskytol dobrý obchod, tam okamžite vznikla anglická kolónia. V Andalúzii tak rozhodne boli prítomní od stredoveku. Ich „hlavným stanom“ bolo pôvodne mestečko Sanlúcar v delte rieky Guadalaquivir, kúsok severne od Cádizu. Prístav Sanlúcar je dnes takmer zabudnutý, v minulosti však písal históriu objavov v Novom svete. Veľké zámorské plavby sa plánovali v Madride, Janove či Lisabone, plachetnice sa stavali v Seville a v Cádize. Na svoje plavby sa však moreplavci odrážali od prístavných mól Sanlúcaru. Odtiaľto vyplával na svoju tretiu výpravu Kolumbus, rovnako ako Magellan a mnohí ďalší veľkí a menší moreplavci. Sanlúcar bol akýmsi Mysom Canaveral 16. storočia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite