Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Islamské ódy na víno

.vladimír Marko .kultúra .história

Básní o víne by sme v histórii našli neúrekom. Rovnako ako básnikov tieto básne píšucich. Autor úvodnej básne tohto článku si však skutočne zaslúži našu pozornosť. Volá sa Omar Chajjám a bol – moslim.

Islamské ódy na víno UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/GETTY IMAGES Ilustrácia Edmunda Dulaca k úvodnému štvorveršiu tohto článku. Z anglického vydania knihy Rubáiyáty Omara Chajjáma z roku 1909, ktorú prebásnil Edward FitzGerald.

takto znie v preklade jedno z jeho štvorverší:

Raz, priatelia, keď hrdinsky som pil

Ach, opäť som tú chybu urobil;

Vyhodil som svoj rozum z postele

A s dcérou révy som sa oženil.

Ako Peržan bol Omar Chajjám skutočným a pravým moslimom a žil v čase, keď bol islam v Perzii už 500 rokov pevne zakoreneným náboženstvom. A islam, ako vieme, prísne zakazuje alkohol. Takže ako?

 Svet islamu sa dnes rozprestiera prakticky v súvislom prúde od afrického Senegalu na západe po ázijský Pakistan na východe a nesúvisle ešte východnejšie, až po Filipíny. V súčasnosti je moslimov asi 1,7 miliardy, čo je približne pätina populácie. Mohlo ich byť oveľa viac, keby sa v Španielsku v ôsmom storočí intenzívnejšie pokúšali o dobytie Európy a keby Timurova náhla smrť v roku 1045 nebola bývala zastavila vpád jeho vojska do Číny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite