Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kniha o tom, ako umierajú Putinovi kritici

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Nechcel napísať len sériu ďalších článkov, pretože ak za otravou opozičného politika Alexeja Navaľného stáli ruské tajné služby, znamenalo by to, že ruská vláda na čele s prezidentom Vladimírom Putinom prekročila ďalšiu hranicu. Ak ešte vôbec nejaké hranice v Rusku existujú.

Kniha o tom, ako umierajú Putinovi kritici Ondřej Kundra: Novičok nebo kulka. Jak umírají Putinovi kritici. Paseka, 2021.

český reportér Ondřej Kundra, ktorý už vyše dvadsať rokov spolupracuje s časopisom Respekt, preto doslova zmapoval najznámejšie prípady toho, ako umierajú Putinovi kritici. Útok na ruského právnika a opozičníka Navaľného je však iba špičkou obrovského ľadovca. Okrem tohto útoku sa venuje aj ďalším prípadom veľmi podozrivých vrážd, ktoré zasadzuje do kontextu a pomáha nám tak pochopiť, prečo sa ruský prezident, a teda aj celá ruská vláda, uchyľuje k takým brutálnym praktikám. Na konkrétnych skutočnostiach ilustruje, ako dnes pracuje ruská kontrarozviedka FSB a vojenská kontrarozviedka GRU, pričom sa zameriava na spomínaného Navaľného, dvojitého agenta a dôstojníka Sergeja Skripaľa, bývalého agenta FSB Alexandra Litvinenka a na ďalšie podobné atentáty.

putin je obraz na stene, ktorý nemôžete zvesiť

Kundra pri svojom investigatívnom pátraní spolupracoval s niekoľkými dôveryhodnými zdrojmi, čo jeho knihe pridáva na vážnosti. Bol v kontakte napríklad s medzinárodnou investigatívnou skupinou Bellingcat a viedol rozhovory s desiatkami investigatívnych novinárov, politikov, s členmi tajných služieb a ďalších bezpečnostných zložiek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite