Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rubrika Rewind: Marián Varga, Israel Nash a Joni Mitchell

.peter Bálik .róbert Pospiš .kultúra

Hudba Mariána Vargu ožila v novej podobe v podaní Sisy Fehér a Longital. Joni Mitchell otvorila svoje archívy a Israel Nash ponúka americký album na ideálne letné večery.

Rubrika Rewind: Marián Varga, Israel Nash a Joni Mitchell

 marián Varga 70+3: Live

Skupina priateľov Mariána Vargu sa rozhodla, že každý rok oslávi jeho narodeniny koncertom v jeho rodnej Skalici. Stalo sa tak už po tretí krát, no posledný koncert sa takmer neuskutočnil. Pôvodne mal byť  29. januára 2020, no pre pandémiu sa musel presunúť na apríl. Ani to sa nepodarilo, ale nakoniec sa predsa konal - 26. septembra 2020, len dva dni pred definitívnou karanténou. Keď počúvam toto živé CD, tak som rád, že sa tak stalo. Album k 73. Mariánovým narodeninám je nielen krásnou poctou  nášmu géniovi, ale aj dáva jeho nádherným skladbám úplne nový život. CD je zostavené z dvoch koncertných blokov. Ten prvý patrí skupine Longital, ktorú posilnil klavirista Daniel Špiner a aj vďaka nemu skladby Shiny a Dana akosi „zmariánovateli“ a to v dobrom slova zmysle. Veľmi pekné vystúpenie. Druhá časť koncertu patrí talentovanej speváčke Sise Fehér, ktorá spolu s violončelistom Jožkom Luptákom, trubkárom Oskarom Torokom a klaviristom Vladom Šarišským prepracovala Vargove pesničky do novej komornej podoby. Všetci vieme, že dvorným spevákom Mariána Vargu bol vždy Pavol Hammel, no spôsob, akým skladby ako Pošta, Slnečnice alebo Pieseň z Kolovrátku interpretuje Sisa, je doslova dych vyrážajúci. Aranžmány Vlada Šarišského sú jednoduché, účinné a ctia ducha pôvodných verzií. Nad nimi vyniká živelný a bezchybný spev Sisy Fehér, ktorému nie je čo vytknúť. Miestami máme pocit, že tieto skladby len čakali na to, aby sa ich po Pavlovi Hammelovi ujala práve ona. Tento projekt má veľký dôvod na život, ktorého výsledkom by mohol byť aj samostatný album.  

 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite