Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvadsať básní po pití vína

.vladimír Marko .kultúra .história

Žijem v ústraní, radostí mám málo a noci sa, navyše, v poslednom čase už predlžujú. Keď zoženiem kvalitné víno, niet večera, keď by som nepil. Sám so svojím tieňom ho osamele dopíjam a zakrátko som opäť opitý. Keď sa opijem, nahodím si zopár veršov pre svoje potešenie.

Dvadsať básní po pití vína HERITAGE ARTS/GETTYIMAGES Čchen Chung-šou: Tchao Jüan-ming, Majster od piatich vŕb, 17. storočie.

týchto pár viet tvorí predhovor k básnickému cyklu Dvadsať básní po pití vína. Ich autorom je jeden z najväčších básnikov čínskej literárnej tradície, Tchao Jüan-ming. Žil na prelome štvrtého a piateho storočia v juhovýchodnej Číne na brehu rieky Jang-c’-ťiang. 

Počas svojho života nepatril medzi obzvlášť obľúbených básnikov, objavili a oslavovali ho až po smrti vďaka jeho záľube v prírode a prostom vidieckom živote. Jeho poézia bola vzorom pre niekoľko ďalších generácií čínskych poetov, ba zanechala stopy dokonca aj v americkej bítnickej literatúre 60. rokov 20. storočia. 

Tieto fakty sú určite zaujímavé, ale samy osebe neodôvodňujú začlenenie Tchao Jüan-minga ako hrdinu príbehu v sérii o histórii vína. On sem však patrí. Značnú časť diela tohto veľkého čínskeho básnika predstavujú totiž básne o víne. Až v šesťdesiatich z celkového počtu 142 dochovaných diel je zmienka o víne. Asi by sme dlho hľadali ďalšieho básnika, u ktorého sa 40 percent tvorby vzťahuje na víno či  pitie vína.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite