Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Renesančné umenie pamäti

.patrik Pastrnak .kultúra .história

Doba humanizmu a renesancie sa niesli v oživení starovekých mnemotechnických metód. Umenie pamäti sa však začalo využívať i na magicko-okultné ciele.

Renesančné umenie pamäti WIKIMEDIA COMMONS Vincent Placcius ukazuje anonymných autorov. Titulná ilustrácia knihy Theatrum Anonymorum et Pseudonynorum, 1708

vynález kníhtlače v polovici 15. storočia so sebou priniesol boom v umení pamäti. Začali vznikať nové mnemotechnické príručky, ktoré väčšinou opakovali a vysvetľovali princípy starovekej učebnice Ad Herennium. Vyskytli sa i komerčné bestsellery, ako napríklad traktát Phoenix od Petra z Ravenny, ktorý preniesol mnemotechniku do laického sveta a dával jasné príklady, aké má človek použiť pri budovaní pamäťových miest a obrazov. Renesančný humanizmus však nachádzal aj stratené diela klasikov, ako bol napríklad Quintilianus, ktorý bol pomerne skeptický k metóde miest a obrazov. 

Túto jeho skepsu pociťovalo veľa humanistov, ako bol napríklad Erasmus Rotterdamský, Filip Melanchton či Peter Ramus. Posledný menovaný dal názov i smeru, ktorý ponúkal alternatívne umenie pamäti založené na dialektickej sústave, ktorá zodpovedá prírodnému poriadku, a teda prirodzene vedie k zapamätaniu.

Bol tu však i iný trend, ktorý sa nevzdal obrazov v pamäti, len im pridal hlbšiu rovinu. Umenie pamäti tak prešlo zásadnou premenou, prestalo byť obyčajnou pomôckou na udržanie informácií v mysli a stalo sa jedným z významných prúdov hermetizmu. Táto okultná filozofia vychádzala hlavne z tzv. Corpus Hermeticum, súboru textov prisudzovaných staroegyptskému mágovi menom Hermes Trismegistos, a stala sa populárnou v Európe hlavne v 16. storočí. Okrem viery v to, že existuje tzv. theologia prisca (prastará teológia tvoriaca základ všetkých náboženstiev a filozofií) a tiež viery v reinkarnáciu a panteizmus, sa hermetizmus zameriaval na alchýmiu a astrológiu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite