Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rubrika Rewind: Nick Cave, Noel Gallagher a Grateful Dead

.peter Bálik .róbert Pospiš .kultúra

Posledný album Nicka Cavea konečne vychádza na vinyle. Noel Gallagher bilancuje svoju krátku sólovú kariéru a Grateful Dead oživili jeden zo svojich najlepších živých albumov.

Rubrika Rewind: Nick Cave, Noel Gallagher a Grateful Dead

nick Cave & Warren Ellis – Carnage (Goliath)

Neohlásená nahrávka. 25. februára sa v ponuke streamingových služieb objavil album Carnage. Stoji za ním dvojica Nick Cave a Warren Ellis. 8 pesničiek / 40 minút. Minimalistické aranžmány naznačujú, že ich novinka vznikla spontánne, bez veľkého premýšľania nad konceptom. To nie je znehodnocovanie nového materiálu, ale fakt s ktorým treba ku Carnage pristupovať. White Elephant, Lavender Fields, Shattered Ground. Tri skladby, ktoré vo fanúšikovi spriaznenej dvojice pulzujú už po prvom vypočutí. Ľahkosť s nádychom retra. Kontrast voči aktuálnej tvorbe skupiny Bad Seeds nebol záležitosťou kalkulu. Cave sa rovnako ako milióny hudobníkov na celom svete ocitol uprostred pandemického ticha. Tvorba bola jeho mentálnou záchranou a Ellis verný spolubojovník. Carnage v sebe ukrýva hneď niekoľko pesničkárskych diamantov. V týchto dňoch vychádza album na LP. Neváhajte. S odstupom rokov pôjde nepochybne o kultovú nahrávku z absurdných časov, ktoré prežívame.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite