Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo tak milujeme seriál Priatelia?

.alžbeta Múcsková .rudi Rus .kultúra .seriál

Priatelia sú späť! Šesť hviezd televízneho seriálu Friends ovládlo médiá a sociálne siete vďaka špeciálnemu programu s názvom The Reunion. Prevládajú pozitívne ohlasy a predovšetkým silné emócie skalných fanúšikov.

Prečo tak milujeme seriál Priatelia? SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA Matt LeBlanc, Matthew Perry, Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow a David Schwimmer ako Joey, Chandler, Monica, Rachel, Phoebe a Ross v seriáli Priatelia v roku 1996. V priebehu rokov 1994 – 2014 sa odvysielalo 10 sérií.

ako je vôbec možné, že program, ktorý bol v premiére odvysielaný v desiatich sériách v rozmedzí rokov 1994 až 2004, dokáže fascinovať celý svet aj v súčasnosti? Čo keď sa odpoveď skrýva napríklad aj v krízach, ktorými ľudstvo prechádza a práve tento televízny seriál v nich zázračne pôsobí ako liečivá sila? Covid zaznie v Reunione iba raz, v závere, a nebyť toho, tak si ani neuvedomíte, že Priatelia sú tu v postpandemických časoch opäť pripravení pomáhať hojivým smiechom a príjemnou nostalgiou. Podobné to bolo aj po 11. septembri 2001. Tvorcovia museli promptne reagovať a vystrihnúť citlivé scény odohrávajúce sa na letisku. Na udalosť samotnú s výnimkou pár symbolických náznakov nereflektovali. Diváci im ďakovali, že seriálom prinášali do ich životov dôležitý pocit stability v emocionálne rozorvaných časoch. 

Dnes je to rovnaké. Po roku, ktorý strávil celý svet v úzkosti z vírusu, padne dobre vrátiť sa v čase do „bezstarostných“ 90. rokov.

liečivá sila popkultúry

Veľa ľudí to tak má aj pri počúvaní hudby. Keď sa zahĺbite do tvorby velikánov ako The Beatles, ABBA, The Carpenters, Scott Walker... alebo čohokoľvek z naozaj kvalitnej a rokmi overenej popovej hudby, záhadne vás to vždy prenesie na miesto, kde je „všetko v najlepšom poriadku“. Zaujímavé pritom je, že ste ani nemuseli vyrastať či dospievať v dobe, keď tie piesne vznikali a boli v silných rotáciách všetkých rádií po celom svete. To je presne to čaro nadčasového umenia. Toto zároveň vysvetľuje, ako je možné, že Priatelia dokážu svojím humorom osloviť aj také obrovské množstvo súčasných mladých ľudí. Napriek tomu, že niektoré žarty by už dnes boli považované za homofóbne a autorom sa spätne vyčíta, že Priatelia si nenašli žiadnych afroamerických kamarátov. Nehovoriac o tom, že podľa dostupných informácií by viacero scenáristov seriálu nekompromisne spláchla vlna #MeeToo.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite