Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príbeh apoštola Pavla. Hnala ho vpred viera, že Boh spraví to, čo odjakživa sľuboval

.pavol Markuš .nicholas Thomas Wright .kultúra .teológia

N. T. Wright je popredný novozmluvný teológ a odborník na dejiny raného kresťanstva - „pavlovské“ štúdiá sú jeho celoživotnou vášňou. Nasleduje druhý úryvok z pripravovanej knihy PAVOL: život a dielo apoštola národov.

Príbeh apoštola Pavla. Hnala ho vpred viera, že Boh spraví to, čo odjakživa sľuboval WIKIMEDIA COMMONS Caravaggio: Obrátenie svätého Pavla, okolo 1601. Udalosť na ceste do Damasku, ktorá spôsobila zmenu v živote Saula, obávaného prenasledovateľa kresťanov.

oslepujúce svetlo, hlas z neba, z prenasledovateľa sa stáva apoštol – Caravaggiovo majstrovské dielo. Sviatok obrátenia Pavla cirkvi oslavujú 25. januára – to, čo sa prihodilo Saulovi z Tarzu na ceste do Damasku, sa stalo slávnou, tajomnou udalosťou a zároveň kultúrnou metaforou. V Skutkoch sa udalosť spomína tri razy a o jej dôležitosti niet pochýb: aj z Pavlových vlastných autobiografických poznámok je zrejmé, že v ten deň sa stalo niečo kataklizmické. Ale čo presne? A čo to znamenalo?

Sto rokov po Freudovi je dnes každý psychológom. Spôsob, akým slovné spojenie „cesta do Damasku“ používame, zvádza k špekuláciám a psychologickému redukcionizmu. Teórie prichádzajú a odchádzajú: Saulovo videnie bolo momentom „znovuzrodenia“. Nie, dobehli ho výčitky za Štefanovo kameňovanie. Nie, bolo otázkou času, kedy exploduje napätie medzi žiadosťami mladého muža a vonkajšími nárokmi striktnej svätosti. Nie, v skutočnosti dostal epileptický záchvat. Nie, napoludnie pražilo slnko, bol dehydrovaný a mal vidiny. A tak ďalej, a tak ďalej.

Historická psychológia môže byť zábavný gaučový šport, ale pri životopisnom výskume je takmer zbytočná. To neznamená, že nemôžeme skúmať ľudské motivácie. Historik sa môže zaoberať dostupnými zdrojmi vrátane implicitných naratívov, ktoré boli prítomné v danej kultúre a v postojoch jednotlivcov.

Tým naratívom bola nádej Izraela. V Saulovom svete sa dávne zasľúbenia točili okolo veľkolepého príbehu o slobode. Boh vyslobodil svoj ľud z otroctva v Egypte a urobí to znova. Ich otroctvo je však teraz komplikovanejšie. Mladému Saulovi bola jasná súvislosť medzi vyhnaním Adama a Evy z rajskej záhrady a vyhnaním Izraela zo zasľúbenej zeme. Adam s Evou poslúchli hada a už viac neplnili svoju funkciu v raji, tak sa museli porúčať a odísť do sveta tŕnia a bodľačia. Izraeliti uctievali kanaánskych bohov, prestali zachovávať spravodlivosť, láskavosť a pokoru pred svojím Bohom, a tak museli putovať do Babylona. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite