Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Speváčka a textárka Ibsenová: Kvalitný muzikál sa tu zrodí raz za desaťročie, inak je to zväčša gýč

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra

Vyštudovala muzikálové herectvo, no v muzikáloch nehráva. Spieva v oceňovanej skupine Fallgrapp. Okrem spevu je jej láskou divadelná veda. Najnovšie spúšťa teatrologický podcast Jeden a pol kritika. Speváčka a textárka s nezameniteľným výrazom Nora Ibsenová.

Speváčka a textárka Ibsenová: Kvalitný muzikál sa tu zrodí raz za desaťročie, inak je to zväčša gýč Boris Németh Speváčka, textárka, divadelná kritička Nora Ibsenová. Je členka kapely Fallgrapp s kto rou získala niekoľko hudobných cien Radio_Head Awards.

vyštudovala si muzikálové herectvo, ale pôsobíš v alternatívnej kapele a venuješ sa divadelnej kritike. Čo sa stalo? 

Muzikál nenávidím (smiech). Muzikál, to je obrovský kumšt. Spev, tanec, herectvo. Všetko musí byť zvládnuté. Potrebuješ na to špičkových ľudí a veľa peňazí. Kvalitný muzikál sa tu zrodí raz za desaťročie. Inak je to zväčša gýč.

apologéti masovej kultúry by mohli namietať, že podceňuješ popkultúru.

Nie. Má tu svoje miesto. A ku gýču – keď s ním pracuješ úmyselne a zručne, povyšuješ ho na umeleckú hodnotu. Je rozdiel, ak vytváraš lacné veci, ktoré fungujú na prvú. Vtedy si poviem: dobre, nie som cieľovka. 

prečo si to teda išla študovať?

Chcela som hlavne spievať. Mala som na výber operný spev alebo muzikál. Činohra sa na strednej škole študovať nedá. Nebola som ani ktovieaká tanečnica (smiech). Brala som to ako súčasť toho balíka. Síce som tancovala vo folklóre a aj to je náročné, ale tu sa otvoril nový svet, veľké choreografie, balet atď.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite