Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vatikán a druhá svetová vojna. Lekcia pre náboženskú moc

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

V debatách o politike Vatikánu v čase vojny sú často domiešané historické reálie s emóciami a prianiami. Zástancovia hierarchickej cirkvi nevedia „rozchodiť“ prípadné zlyhania pápeža.

Vatikán a druhá svetová vojna. Lekcia pre náboženskú moc Marek Šmíd a Tomáš Pet ráček: Vatikán a dru há světová válka. Centrum pro demokracii a kulturu 2021.

tí z opačného brehu vidia vážne chyby aj tam, kde naozaj neexistovali lepšie riešenia a ušľachtilé veľké ciele museli ustúpiť v mene taktiky tým bližším.

Do tejto rozháranej debaty prichádza kniha českých historikov. Nejde o revolučnú prácu so šokujúcimi odhaleniami. Je to poctivý úvod do témy s logickým usporiadaním, rozšírený o kontexty. 

Marek Šmíd disponuje v oblasti skúmania vatikánskej politiky počas vojny úctyhodnou zbierkou prác. Najviac sa venoval vzťahom Vatikánu a Československa, následne vojnovej slovenskej republiky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite