Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Quo vadis, Oscar?

.martin Papšo .kultúra .film

Kam ideš? Do kina. A čo dávajú? Quo vadis. A čo to znamená? Kam ideš. Do kina... Neustále recyklovanie nápadov k filmom tak trochu patrí, azda sa takto nezacyklíme aj v úvahe o tom, kam smerujú Oscary a produkcia filmov všeobecne.

Quo vadis, Oscar? AL SEIB/POLARIS/PROFIMEDIA Scénická výtvarníčka Dena D'Angelo pripravuje sochy na slávnostné odovzdávanie Oscarov. Azda sa v ďalších ročníkoch opäť dočkáme zábavnej a divácky pútavej ceremónie.

sledovanosť Oscarov mala posledných pár rokov znepokojivo klesajúcu tendenciu, aby posledný ročník doslova prerazil dno. Objavilo sa viacero vysvetlení, prečo to tak bolo a aký to bude mať dopad na filmy. Ako dôvody sa spomínali príliš veľa politiky, pandémia, zastaraný formát programu, a tak ďalej. 

V prvom rade platí, že porovnávať posledný ročník s ostatnými by bolo nefér, pretože väčšina filmov sa minulý rok do kín nedostala. Preto aj fanúšikovia nemali dôvod pozerať Oscary kvôli svojmu obľúbenému hercovi alebo filmu. A ak by chcel niekto napriek tomu pozerať, producenti nenechali nič na náhodu a radšej nepripravili žiadnu šou, iba sa tri hodiny odovzdávali obálky. Dajme však bokom tento ročník, lebo aj bez neho bol prepad sledovanosti zreteľný. Dajú sa určiť dôvody klesajúceho záujmu divákov o priamy prenos z Oscarov? A má to vôbec nejaký súvis so záujmom o filmy všeobecne? Je za tým príliš veľa politiky? Budú Oscary ešte niekoho zaujímať aj, povedzme, o 30 rokov?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite