Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nemecká jeseň (bez) Hitlera

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Nachádzame sa v ruinách Nemecka po druhej svetovej vojne počas chladnej jesene roku 1946. V Porúrí v tom čase zúri hladová kríza a vo zvyšku Tretej ríše hlad bez kríz.

Nemecká jeseň (bez) Hitlera Stig Dagerman: Nemecká jeseň, N Press 2020, preložil Miroslav Zumrí

po tom, ako celé Nemecko stálo dvanásť rokov jednou nohou v koncentračných táboroch a posledných šesť rokov mu nad hlavami visela hrozba bombardovania, stihol ochorieť celý nemecký národ. Na infláciu, nezamestnanosť, chudobu, odškodňovanie, no predovšetkým na hitlerizmus. 

Stig Dagerman mal iba dvadsaťštyri rokov, keď sa začal brodiť zničenými nemeckými mestami a videl, ako do západných okupačných zón počas jesene prichádzali preplnené vlaky s utečencami z východu. Odrazu sa vedľa seba ocitli masy ľudí, ktorí ani náhodou neboli vítaní, no práve oni tejto nemeckej jeseni vtisli podľa švédskeho reportéra „pečať temnej trpkosti“. Nevypovedané hovorilo za všetko. Hladujúci ľudia s bezútešnosťou, nedôverou a strachom v očiach boli tým najlepším odrazom povojnového Nemecka. 

Dagerman medzi nimi nachádzal hladujúce deti obývajúce spolu s rodičmi zatopené pivničné priestory, zrúcané domy, bunkre alebo bývalé väzenské cely. Stig Dagerman veľmi rýchlo pochopil, že hlad bol istou formou nepríčetnosti, fyzickým aj psychickým stavom, ktorý neposkytuje priestor na premýšľanie. „Rovnako neschopným učiteľom býva vojna. Ak by chcel niekto z Nemecka z pivnice vypáčiť, čo ho vojna naučila, bohužiaľ by sa nedozvedel, že ho naučila nenávidieť režim, ktorý vojnu dopustil, a že tento Nemec vinou vojny oným režimom pohŕda celkom jednoducho preto, lebo neustále riziko smrti nerado učí viac než dvom veciam: strachu a umieraniu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite