Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na obranu slobodného sveta. Svetové bojiská podľa amerického generála McMastera

.tomáš Zálešák .kultúra .knižnica

Je zaujímavé aj skľučujúce pozorovať, aké nejasné zostáva povedomie vzťahu medzi vojnou a politikou v najväčšej demokratickej veľmoci. Akoby vojenské velenie nemalo brať do úvahy politické ohľady a politickí predstavitelia hovoriť do vojenskej profesie.

Na obranu slobodného sveta. Svetové bojiská podľa amerického generála McMastera SHAWN THEW/EPA-EFE/PROFIIMEDIA 6. apríl 2018 Washing- ton, USA: H. R. McMas- ter pri odchode z Bieleho domu v posledný deň vo funkcii poradcu pre národnú bezpečnosť.

to všetko v čase, keď nové podoby hybridnej vojny presakujú už aj do laického povedomia a keď sa aj na príkladoch vleklých „vojen proti terorizmu“ potvrdzujú dôležité lekcie: že vojna nevzniká vo vákuu, nemá účel sama v sebe, ale má politické príčiny a politické dôsledky.

Ak chýba jasné vnímanie a jasná zhoda v stanovení a vnímaní politického účelu vojnového úsilia (to, čo Clausewitz nazýval der politische Zweck), potom sa aj tie najbrilantnejšie vojenské operácie vykonané najlepšími vojakmi s najvyspelejšími zbraňami môžu ukázať ako bezvýsledný podnik. Projekt plytvajúci nielen finančnými a materiálnymi prostriedkami, ale najmä životmi, ktorých cena je nevyčísliteľná metódami ekonometrických kúzelníkov. „Hlavné bojové operácie“ môžu zaznamenať víťazstvo a celok predsa môže dopadnúť ako strategický neúspech s demoralizujúcimi následkami, nebezpečnými aj pre demokraciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite