Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oceňovaná prvotina nigérijskej spisovateľky: Láska v časoch krízy spojenej s hladom a masovým vraždením

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Len vojna dokáže rozčesnúť slnko na dve polovice. A ľudské životy kruto rozdrviť na nespojiteľné kúsky. Chimamanda Ngozi Adichie nie je pre slovenského čitateľa neznáma. Vďaka edíciám Absyntu je dostupné jej rozprávanie o hľadaní identity v novom americkom živote (Amerikánka) a dve feministické eseje.

Oceňovaná prvotina nigérijskej spisovateľky: Láska v časoch krízy spojenej s hladom a masovým vraždením Chimamanda Ngozi Adichie: Polovica žltého slnka. Preložila Kristína Karabová. Vydavateľstvo Absynt 2021.

teraz prišla (vo vynovenom edičnom dizajne) na rad oceňovaná prvotina nigérijskej spisovateľky.  

Polovica žltého slnka nie je iba metaforou. Šlo o znak na vlajke odštiepeneckého štátu Biafra.  Štátny útvar na východe Nigérie vydržal iba tri roky.  V období 1967–1970 sa Biafra stala globálnym menom pre humanitárnu krízu spojenú s hladom a masovým vraždením. 

Občianska medzikmeňová vojna medzi moslimskými Hausmi na severe a prevažne kresťanskými Jorubmi a Igbami má v tomto rozprávaní dlhú predohru v doslova láskyplnom štýle. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite