Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová rubrika Rewind: Aké hudobné novinky sa oplatí počuť? (+ recenzie)

.peter Bálik .kultúra

V rubrike Rewind pokračujeme s trojicou albumov.

Nová rubrika Rewind: Aké hudobné novinky sa oplatí počuť? (+ recenzie)

white Stripes: Greatest Hits (Universal)

Názov prvej výberovej platne amerického dua White Stripes je predsa trochu zavádzajúci. Kapela Jacka a Meg Whiteovcov, ktorá sa rozpadla v roku 2011, mala počas svojej existencie v skutočnosti len jeden veľký hit Seven Nation Army, no ani ten nebol až taký „greatest“, skôr naberal na sile v nasledujúcich rokoch, až sa nakoniec si ho dokonca prisvojili aj futbalové tribúny. 

White Stripes ale nikdy neboli postavení na dobýjanie svetových rebríčkov – ich tvorba totiž mala iný, často opačný cieľ. Ich výber najväčších hitov je skôr kolekciou ich najlepších piesní zo šiestich radových albumov. Medzi nimi nie sú žiadne rarity a ani predtým nevydané veci. Je skôr určená pre nezasvätených poslucháčov, ktorí sa s tvorbou White Stripes doteraz nestretli. Garážového blues Jacka Whitea a primitívne no dôrazné bicie Meg majú aj po rokoch stále svoje čaro.     

Universal

serge Gainsbourgh: Best Of - Comme Un Boomerang (Wrasse)

Ešte chvíľu zostaneme pre výberovkách a tentoraz sa pozrime na najnovšiu kolekciu piesní Sergea Gainsbourgha. Hudba francúzskeho šansoniéra prežila smrť svojho tvorcu, ktorý prežil nesmierne zaujímavý a búrlivý život, obkolesený krásnymi ženami a rebéliami všetkého možného druhu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite