Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hudobný festival Čertovo kolo opäť ožije. Ponúkalo alternatívny život, ktorý umožňoval dýchať v komunizme

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Hudobný festival Čertovo kolo bol predzvesťou pádu komunizmu. O akcii, kde vystúpila špička českej a slovenskej alternatívnej scény, vznikol dokument, ktorý sa na dlhé roky zdal stratený. Teraz bude mať svoju online premiéru.

Hudobný festival Čertovo kolo opäť ožije. Ponúkalo alternatívny život, ktorý umožňoval dýchať v komunizme ARCHÍV LADISLAVA SNOPKA

nie je to obyčajný koncertný film, aj keď na prvý pohľad vyzerá ako prehliadka alternatívnych kapiel z 80. rokov. Za dokumentom Čertovo kolo slovenského režiséra Štefana Semjana, ktorý bude mať na budúci týždeň svoju online premiéru na stránke kina Lumiére, sa skrýva niečo viac. Na pódiu práve hrá Laura a její tygři. Keď sa ich pesnička skončí, nasleduje ostrý strih, ponurá baroková hudba a naštvané tváre ľudí, vracajúcich sa z práce. Medzi nimi tancuje vyzývavá žena v nutriovom kožuchu, ktorá vo filme pôsobí ako chyba v komunistickom systéme.  

 Čertovo kolo zachytáva svet kontrastov konca 80. rokov. Energiu, ktorú aj dnes cítiť z farebného materiálu, striedajú ponuré zábery z bratislavských ulíc. Na jednej strane šedý a unavený socializmus, ktorému zvonil umieračik a na druhej svet mladých ľudí, ktorí nechcú mať s boľševikom nič spoločné.  „Čertovo kolo bolo úžasnou akciou. Prišla mi ako prvá predzvesť toho, že všetko raz musí prasknúť. Dýchali sme plné dúšky slobody. Festival bol nabitý alternatívnou energiou, ktorá nemala nič spoločné s oficiálnou tvorbou, ktorá sa šírila zo strany totalitného režimu. Kapely boli skvelé. Bez Ladu a skladu, Garáž, Už jsme doma – jeden skvost za druhým,“ spomína kameraman Martin Štrba a dodáva: „Žili sme svoj alternatívny život, ktorý nám umožňoval dýchať. Vďaka tomu sme dokázali prežiť realitu a tieto kapely boli ako vitamíny, ktoré si človek potajme dával.“   

Na bratislavskom festivale Čertovo kolo v roku 1988 vystúpili aj kapely Bez ladu a skladu a Půlnoc.ARCHÍV LADISLAVA SNOPKANa bratislavskom festivale Čertovo kolo v roku 1988 vystúpili aj kapely Bez ladu a skladu a Půlnoc.

hriechy komunizmu

Žijeme v dobe, keď sa koncerty zdajú spomienkou na časy minulé. Kedysi boli pevnou súčasťou našich životov a brali sme ich ako samozrejmosť, dnes môžeme o nich iba snívať. Ale vráťme sa do normalizácie. U mnohých priaznivcov alternatívnej scény v Československu sa odohrával podobný scenár. Koncertov bolo poskromne a každý z nich bol malým sviatkom. Väčšina z akcií sa odohrávala v ilegalite alebo s prižmúrenými očami štátnej moci. V druhej polovici 80. rokov však režim začal poľavovať a kapely, ktoré mohli o oficiálnom hraní len snívať, začali dostávať priestor. Najprv v kluboch a neskôr aj na veľkých pódiách. Jedným z dôkazov tejto zmeny bol aj jednodňový festival Čertovo kolo. Jeho prvý ročník sa odohral 26. 10. 1987 na bratislavských Pasienkoch, druhý o rok 16. 10. 1987 na tom istom mieste. Tretie pokračovanie sa už neuskutočnilo. V plnej miere ho totiž nahradil iný festival – Nežná revolúcia.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite