Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seriál The Crown a britská kráľovská rodina: Učebnica vládnutia online

.viera Langerová .kultúra .kultúra

Je len málo projektov oslovujúcich s dokonalým prehľadom široké publikum od žienok domácich, ktoré vášnivo sledujú pikantné podrobnosti vzťahov ľudí na výslní, až po učených stopárov historických magistrál i poľných cestičiek. Seriál Koruna je jedným z nich. Jeho „spiritus movens“ je scenárista a dramatik Peter Morgan (za manželku mal dcéru Karla Schwarzenberga Annu Carolinu).

Seriál The Crown a britská kráľovská rodina: Učebnica vládnutia online STUART HENDRY/NETFLIX/AP Claire Foy v úlohe mladej Alžbety v prvej sérii britského seriálu Koruna z roku 2016.

na jeho konte je niekoľko úspešných „kráľovských“ projektov, film Kráľovná (2006) s Hellen Mirren, i divadelná hra Audiencia pre kráľovnú s úspechom uvádzaná v pražskom Národnom divadle s Ivou Janžurovou ako kráľovnou Alžbetou II. V našich kinách bol uvedený film Duel Frost/Nixon (2008) a Morgan sa podieľal i na scenári filmu Bohemian Rapsody (2018) o živote slávneho Freddyho Mercuryho. 

Zatiaľ štyri série (posledná mala premiéru 15. novembra minulého roku) zachytávajú obdobie od nástupu 25-ročnej Alžbety II. na trón po smrti otca Juraja VI. v roku 1953. Na premiérskom kresle sedí druhýkrát Winston Churchill  a so satisfakciou si svoju oprášenú rolu užíva. Za víťazstvo sa mu vo voľbách v roku 1945 dostalo volebnej porážky a premiérom sa stal Clement Atlee.   

Alžbeta, jej rolu si rozdelili dve herečky, Claire Foy a od tretej série Olivia Colman, má okrem štátnickej zodpovednosti i určujúcu rolu pri riešení rodinných vzťahov. Musí dbať na to, aby sa všetko odohralo podľa pravidiel,  kráľovské sobáše dokonca podliehajú zákonu, čo sa s veľkou dávkou horkosti odrazí na živote Alžbetinej sestry princeznej Margaret a problémy s kráľovským režimom prítomnosti na rituáloch a obradoch má aj jej manžel Filip, vojvoda  z Edinburghu.

„Seriál Koruna slúži zároveň ako popularizátor britskej histórie po druhej svetovej vojne.

S istou dávkou nehy sa tvorcovia venujú osudu princa Charlesa a na druhej strane nešetria Eduarda VIII., kráľa rezignujúceho  v roku 1936 kvôli vzťahu k trikrát rozvedenej Američanke Wallis Simpsonovej. Oboch spájalo akési puto porozumenia. V tretej sérii sa Charles v liste strýkovi vyznáva z obdivu k jeho pokrokovosti a slobodnému životnému štýlu. „Nebude mi odoprené to, čo bolo tebe,“ zaprisaháva sa po stroskotaní vzťahu ku Camille. Tá si po zásahu kráľovskej rodiny berie Andrewa Parkera Bowlesa a Charlesa odvelia k námornej službe do Karibiku. So štvrtou sériou nastupuje rokom 1979 Margaret Thatcher v prekvapivom obsadení hviezdou seriálu Akty X Gillian Andersonovou.

monarchie v kocke

Egyptský kráľ Farúk kedysi predpovedal, že rok 2000 prežije len päť  monarchov, králi pikový, srdcový, krížový, kárový a britská kráľovná. I v súčasnosti zaznieva množstvo hlasov s otázkou, čo bude po odchode najdlhšie vládnucej panovníčky na svete Alžbety II. a aká bude podoba britskej monarchie a monarchií vôbec. Dnes je na svete  25 vládnucich kráľov a kráľovien, 10 v Európe, 8 v Ázii a Pacifiku, štyria na Blízkom východe a v Strednej Ázii a traja v Afrike. Revolúcie a vojny zmietli slávne panovnícke rody, francúzskych Bourbonovcov, rakúskych Habsburgovcov či nemeckých Hohenzollernovcov. Najhoršie dopadli ruskí Romanovci brutálne vystrieľaní boľševikmi v Jekaterinburgu v roku 1918. Rumunský kráľ Michal abdikoval  pod komunistickým tlakom v 1947 a svoje tróny museli opustiť aj v Bulharsku, Srbsku, Čiernej hore, Grécku či Gruzii. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite