Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vidieť do hlavy Leninovi. Drobný a nie najpríťažlivejší muž s kvalitami, ktoré dokázal zúročiť

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Dostať sa do hlavy jednému z najväčších ruských marxistických revolucionárov nebolo nikdy odvážnejšie. Vladimir Iľjič Lenin, vedúca postava ruskej boľševickej revolúcie, sa stal terčom Solženicynovho ironického humoru. Nechcel však vytvoriť satirické dielo, ako to urobil nemecký novinár a spisovateľ Timur Vermes, ktorý si dovolil sparodovať Adolfa Hitlera v knihe A je tu zas.

Vidieť do hlavy Leninovi. Drobný a nie najpríťažlivejší muž s kvalitami, ktoré dokázal zúročiť

skvelý ruský autor Alexander Solženicyn bol už ako dieťa donútený ohnúť chrbát pred komunistickou ideológiou, ktorá ho donútila nebyť súčasťou pravoslávnej cirkvi a prestať chodiť do kostola. Neskôr sa preto pod tlakom spoločnosti utiekal práve k dejinám a literatúre, v ktorých nachádzal útočisko. Keď nacistické Nemecko zaútočilo na Sovietsky zväz v roku 1941, bol povolaný do armády a dokonca sa z neho stal kapitán. Ako vojak bol navyše vyznamenaný Radom Vlasteneckej vojny a Radom červenej zástavy, čo bolo najvyššie vojenské vyznamenanie vtedajšej ZSSR.

solženicyn pretavil do knihy aj svoje krivdy

Jeho cesta však nebola ovenčená iba oceneniami a chválou, veľmi dobre si uvedomoval, čo sa okolo neho deje. Prvý prejav odporu ho vyšiel veľmi draho, počas vojny v roku 1945 bol zatknutý za to, že kritizoval Stalina, v dôsledku čoho ho ruské súdy odsúdili na osem rokov väzenia a dva roky strávil v gulagu. Skúsenosti s vojnou, väzením, nútenými prácami v tábore a vyhnanstvom mu pomohli pochopiť mechanizmy vojen, vojnových stratégií i myslenia najväčších ruských osobností dvadsiateho storočia, čo sa nakoniec odzrkadlilo aj na jeho dielach.

Knihu Lenin v Zürichu vystaval ako kompiláciu troch uzlov, prehľadne ju rozdelil na tri časové úseky – august 1914, október 1916 a marec 1917. Začína sa teda obdobím pred vypuknutím prvej svetovej vojny a končí sa známym transportom cez Nemecko do Ruska. Jeho ústrednou postavou je najznámejší ruský revolucionár vyobrazený v rôznych situáciách, ktoré sú celkom presným a zásadným odrazom jeho osobnosti a situácií, ktoré ho formovali i deformovali. Nejde však o čistú psychológiu, v Leninovom prípade by totiž akýkoľvek psychológ zrejme sám jedného potreboval. Autor skôr ironicky a mimoriadne živo zachytáva kontroverziu jeho myšlienok, nálad, postojov, radostí aj nešťastia, a odhaľuje nám i jeho súkromie, v ktorom sa musel vyrovnať nielen sám so sebou, ale aj s milostným trojuholníkom s dvoma diametrálne odlišnými ženami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite