Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Ne)živé kvety. Dokázali zaspievať, že kráľ je nahý a Dunaj temný

.štefan Chrappa .kultúra .hudba

Živé kvety ohlásili svoj koniec. Zostáva po nich dvanásť albumov s vyše stovkou pesničiek a stovkami odohratých koncertov. Peter Bálik a Lucia Piussi si idú svojím tempom, aj keď po rozličných cestách.

(Ne)živé kvety. Dokázali zaspievať, že kráľ je nahý a Dunaj temný BORIS NÉMETH Kapela Živé kvety: Michal Lašán, Agnes Lovecká, Lucia Piussi, Peter Bálik, Jakub Kratochvíl a Juraj Mironov v Bratislave v roku 2019.

keď na Slovensku vyšli v šesťdesiatych rokoch preklady poézie poľského básnika Tadeusza Różewicza, v závere bol zverejnený list adresovaný slovenským čitateľom, spomienka na Bratislavu. Píše tam o svojom prekvapení, ktoré zažil, keď navštívil našu metropolu a prechádzal sa pri Dunaji. Túto rieku dovtedy vnímal prostredníctvom hudby Johanna Strausa ako „krásny modrý Dunaj“. Teraz tam stál a videl skutočný Dunaj, ohromnú neosobnú temnú rieku. Pomenoval skutočnosť tak, ako málokto. Takúto jedinečnú schopnosť mala aj skupina Živé kvety, ktorá po dvadsiatich siedmich rokoch ohlásila koniec. Boli to oni, ktorí dokázali zaspievať, že kráľ je nahý a Dunaj temný. V prípade písania o Živých kvetoch sa nemôžeme hrať na objektivitu. Živé kvety boli neoddeliteľne späté s časopisom .týždeň, rovnako ako s televíznou diskusnou reláciou Štefana Hríba Pod lampou, v ktorej niekoľkokrát účinkovali. Gitarista Peter Bálik je dlhé roky súčasťou redakcie .týždňa a speváčka a spisovateľka Lucia Piussi má na starosti dramaturgiu Klubu pod lampou a v .týždni publikovala stĺpčeky. Juraj Kušnierik bol ich fanúšikom, Michal Kaščák ich brával na Pohodu, autor tohto článku s nimi v roku 2011 urobil knihu rozhovorov.

Začiatky Živých kvetov siahajú do deväťdesiatych rokov. Sú spojené s divadlom Stoka, divadlom Blaha Uhlára. Kapela sa nakoniec stala súčasťou aj niekoľkých predstavení. Peter Bálik spomína na tie časy takto: „Najviac mi v pamäti utkvelo, že sme skúšali v Stoke, kde bol celý týždeň nejaký program, atak sme mohli hrať len vnoci. Od jedenástej do štvrtej. Nadránom som chodil domov úplne vyčerpanýčo bol asi dôvod, že sme toho vtedy veľa nevymysleli. Mali sme štyri pesničky, medzi nimi Chlapcov z Oravy, ktoré sme omieľali stále dookola.“ V roku 2000 vydali Živé kvety svoj debut. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite