Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za Daft Punk (1993 – 2021)

.peter Bálik .kultúra

Francúzska dvojica Daft Punk ohlásila rozchod. Obrovská škoda. Odchádza kapela, ktorá svetu dokázala, že aj roboti vedia robiť s hudbu s veľkým srdcom.

Za Daft Punk (1993 – 2021) SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File

hovorí sa o nich, že sú roboti s ľudským srdcom, ale pokojne by mohli byť aj  napoly ľuďmi a robotmi zároveň. Ak sa pozrieme na tvorbu francúzskych Daft Punk, obe verzie sú správe. Táto dvojica robila všetko preto, aby poslucháč mal pocit, že za ich skladbami nestoja ľudia, ale robotické tvory. Nebolo to len ich imidžom. Elektronická hudba v ich podaní mala napriek všetkému v sebe stopu ľudskosti. 

Príbeh Daft Punk sa skončil tento týždeň, keď dvojica zverejnila na You Tube video, ako kráčajú púšťou. Jeden robot tomu druhému zapne na chrbte detonačné tlačidlo a ten sa nakoniec rozletí na tisíce kúskov. Na konci tohto filmu sa objaví nápis Daft Punk 1993 – 2021. Klip nazvaný Epilogue je starý už niekoľko rokov, ale na rozlúčku sa hodí.

The Guardian napísal, že s Daft Punk odišla najvplyvnejšia skupina, ktorá od druhej polovice 90. rokov určovala trendy v popmusic napriek tomu, že svojím zmýšľaním absolútne vybočovala zo zabehaných pravidiel šoubnizisu. Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homen Christo od istého času vystupovali na verejnosti iba v maskách. Dávali tým najavo, že jediná vec, na ktorej záleží, je hudba. Ich rozhovory boli bizarné v tom, že vždy hovorili v množnom čísle, čiže my, a nikdy sa nedelili o momentky zo svojho súkromia. Dokonca verejnosť nepozná ani  ich aktuálne podobizne, iba ak tváre z 90. rokov, keď si ako novici ešte len budovali svoj imidž. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite