Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa zatriasla zem a Carole King nahrala album Tapestry

.peter Bálik .kultúra

Pred päťdesiatimi rokmi svet patril americkej speváčke Carole King. Jej druhý album Tapestry je dnes klasikou, z ktorej sa predalo 25 miliónov.

Keď sa zatriasla zem a Carole King nahrala album Tapestry SITA/AP Photo/Julius Constantine Motal Carole King.

možno u nás jej meno nerezonuje tak ako napríklad Joni Mitchell, ale na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch Carole King bola najúspešnejšou skladateľkou modernej americkej hudby. Svetové médiá sa teraz vracajú k jej najslávnejšiemu albumu Tapestry (1971), ktorý vyšiel presne pred päťdesiatim rokmi. Svojho času zaznamenal fenomenálny úspech, ktorý by sa dal prirovnať k sláve Norah Jones alebo Amy Winehouse na Grammy.

Z albumu sa dodnes predalo približne 25 miliónov nosičov. Carole King má aj svojich slovenských fanúšikov, ale v čase vydania Tapestry sa o nej až tak nevedelo. Určite za to mohla železná opona, ale aj nastupujúca normalizácie, ktorá úplne uzavrela naše kontakty so západom, ale aj fakt, že aj hviezda Carole King začala časom upadať a speváčka zostala stratená aj pre americké publikum. 

goffin-King

Každá hviezda má svoju špecifickú cestu, ktorou sa dostane do povedomia ľudí, no v prípade tejto dnes už 79-ročnej dámy môžeme hovoriť o istej anomálii v hudobnou šoubiznise. Predstavte, že máte tridsať rokov a za sebou desiatky hitov, no verejnosť o vás takmer nevie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite