Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nekrológ o filozofovi Janovi Sokolovi. Ako som ho spoznal?

.jakub Betinský .kultúra

Dnes vo veku nedožitých 85 rokov zomrel český filozof a chartista Jan Sokol (18. apríl 1936 – 16. február 2021).

Nekrológ o filozofovi Janovi Sokolovi. Ako som ho spoznal? FB/Jan Sokol

profesor Sokol bol filozofom, ktorý veril v praktickosť filozofie a držal ju vždy v blízkosti antropológie a iných prírodných a humanitných vied. Ako som ho spoznal? 

Dokončujem si doktorát vo filozofii (meta-etika) na anglickej Durham University a po nedávnom presťahovaní sa na Slovensko som chcel skrotiť môj anglosaský predsudok čo do filozofickej geografie a rozhodol som sa spoznať nejaké silné mená súčasnej česko-slovenskej filozofie. Musím sa priznať, že profesor Sokol bol jeden z prvých, ktorého mi internetové vedomie ponúklo a obzvlášť ma potešilo, že YouTube je plný jeho prednášok, rozhovorov a diskusií. Niet nad to vidieť a počuť filozofické rozmýšľanie a nielen ho čítať — to by bol rozdielny zážitok aj pre Derridu. 

A hneď som spravil nákup: Člověk jako osoba (2016), Moc, peníze a právo (2015), Etika, život, instituce (2014), Thinking About Ordinary Things (2013) a Malá filosofie člověka (2010).

Ak ste ako ja študovali celý váš univerzitný život v zahraničí a potom začali čítať filozofické dielo v jazyku vám blízkom a to dielo bolo práve z pera profesora Sokola, mňa to vyhodilo z konceptu — alebo ak chcete nefilozofický idióm: odpálilo mi to dekel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite