Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pôst – smutná askéza alebo cesta k slobode?

.jozef Husovský .kultúra

Popolcovou stredou sa začína pre kresťanov obdobie prípravy na Veľkú noc nazývané Pôstny čas. Pôst je však vedome či nevedome prítomný v živote všetkých. Niekedy aj ako nepozvaný hosť.

Pôst – smutná askéza alebo cesta k slobode? WIKIMEDIA COMMONS James Tissot: Anjeli posluhujú Ježišovi, 1886-94. Po poslednom pokúšaní na púšti ho diabol opustil a prišli anjeli.

slovo „pôst“ nepatrí medzi kľúčové slová, ktoré podporujú marketing. Aj keď... v ostatnom období sa stalo dosť populárnym. Popri modelkách mu holduje čoraz viac ľudí v snahe o lepší zdravotný stav alebo jednoducho kvôli dobrému pocitu. Áno, pôst zažíva svoju pôstmodernu.

Je však prítomný v ľudských dejinách odpradávna. Podstupovali ho kajúcnici, ktorí ním chceli zmyť svoje viny, ale aj celé kmene či národy, ktoré chceli odvrátiť prírodnú katastrofu alebo si nakloniť božstvo. Týmto pohľadom vnímali a stále vnímajú pôst aj mnohí kresťania. Ale márna lásky snaha, Ježišom predstavený Boh je naklonený ľuďom už od ich prvého dychu. Navyše sa zdá, že ľudské postenie tu nie je preto, aby robilo Bohu dobre a zväčšovalo jeho slávu či sebavedomie. Aký je teda duchovný zmysel pôstu? A prečo sa vôbec spája pôst s Bohom?

pôst pažravca a pijana

Aj keď sa o Ježišovi šírili správy, že je v porovnaní s asketickým Jánom Krstiteľom „pažravec a pijan“, predsa neraz zakúsil pôst. Ešte predtým, ako sa vydal ohlasovať Boha, ktorý celou svojou bytosťou fandí ľuďom, absolvoval 40-denný pôst na púšti. Pretože práve v hľadaní samého seba, svojej cesty a Boha zrejme tkvie najvnútornejší zmysel každého pôstu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite