Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nezabudnite zajtra otvoriť okno!

.daniel Hevier ml. .kultúra ..boris pasternak

Letmé záblesky socializmu – vstavaný sekretár, v ňom kniha s fialovým obalom a na nej nápis Doktor Živago. Až po rokoch sa v plnom rozsahu vyjavuje obraz zmarených osudov jej autora, jeho rodiny a priateľov, ako aj autorky slovenského prekladu. Minulý rok sa niesol v znamení veľkého výročia ruského básnika a prozaika Borisa Pasternaka.

Nezabudnite zajtra otvoriť okno! HAROLD K. MILKS/SITA Ruský básnik, spisovateľ a disident Boris Pasternak vo svojej pracovni v Peredelkine neďaleko Moskvy

posledné slová Borisa Pasternaka boli praktické, ale aj symbolické. Prevzdušnite môj dom, otvorte sa novým myšlienkam a vyvetrajte tú zatuchnutú minulosť stojacu za životmi miliónov ľudí. Samozrejme, že je to iba hranie sa so slovíčkami, odkazmi, symbolmi, ale taká bola aj tvorba ruského básnika a prozaika. 

Pasternak zažil pohyb cárskeho Ruska priamo z balkóna ich moskovského rodičovského domu, z ktorého videl ostatky Alexandra III. a korunováciu Mikuláša II. V ňom prežíval zádumčivé detstvo obklopený knihami, obrazmi, hudbou a spoločenskými zmenami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite