Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit síce nie je tvrdý, ale pre ostrovnú popmusic áno

.peter Bálik .kultúra

Britským hudobníkom po brexite narastú náklady a odnesú si to naše festivaly a promotéri. Možno nie v tejto sezóne, ktorá stále nemusí byť, ale v tej ďalšej áno.

Brexit síce nie je tvrdý, ale pre ostrovnú popmusic áno SITA/AP Photo/Chris Pizzello

krátko po spustení brexitu na začiatku tohto roka sa britskí kamionisti čudovali, prečo im colníci na hraniciach vyberali z „lepeňákov“ šunku, lebo voľný prevoz mäsa nepovoľujú nové predpisy. Brexit nabral v januári jasné kontúry a mnohí sa čudujú, čo odchod Británie z EÚ pre nich znamená. Medzi nimi aj známe mená anglickej popmusic. 

V druhej polovici januára vyše 110 známych hudobníkov, medzi nimi Elton John, Sting alebo Radiohead napísali otvorený list, v ktorom obvinili vládu, že v rokovaniach s EÚ zlyhala, lebo nevyjednala voľný pohyb hudobníkov po krajinách Únie. Britská vláda tvrdí, že za to môže EÚ, ktorá odmietla ich výhodnú dohodu o obchodných návštevách. EÚ zas navrhovala 90-dňový bezvízový styk, ktorý sa zas nepáčil britskej strane. Pritom táto dohoda funguje úspešne pri vstupe amerických umelcov do EÚ. Celkovo vzaté, anglickí hudobníci tvrdia, že britská vláda sa na nich úplne vykašľala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite