Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hledání Boha, který se skrývá

.josef Sýkora .jakub Uhlík .kultúra .teológia

Josef Sýkora učí teológiu na Northeastern Seminary v Rochestri, štát New York, USA. Doktorát z teológie obhájil na univerzite v Durhame – jeho životnou témou je problém nevyvolených. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Boží strom zla, ktorú napísal spolu s Danielom Pastirčákom.

Hledání Boha, který se skrývá WIKIMEDIA COMMONS Alexandre Bida: Modliaci sa Ježiš, 1874.

josef Sýkora pôvodne vyštudoval právo v rodnom Brne, ale cesta duchovného hľadania ho viedla k štúdiu teológie (v Rakúsku, USA a vo Veľkej Británii). V rokoch 2006 až 2015 bol kazateľom zboru Cirkvi bratskej v Bratislave. V tom čase vydalo vydavateľstvo Calder knižku Boží strom zla. Vďaka svojmu komplexnému vzdelaniu a teologickej predstavivosti majú jeho kázne vždy jasnú štruktúru, zrozumiteľný slovník a ani slovo navyše.

Josef sa textami vracia k starým pravdám a k premieňajúcim príbehom, ktoré rozprával a žil Ježiš Nazaretský. Sýkora sa pozerá na Ježišove podobenstvá a metafory, ktoré možno čitatelia „dôverne“ poznajú, ale predkladá nám ich ako hádanky. Každá dobrá hádanka sa  totiž končí otáznikom, nie poučkou či definíciou. Otáznikom, ktorý nás núti nahliadnuť poza bežnú interpretáciu textu, zastaviť sa a spozornieť. Bez takéhoto spozornenia nie je možné úprimne hľadať – a teda ani nájsť. V tomto zmysle bola Ježišova hádanková pedagogika skrz-naskrz židovská – ako hovorieval nedávno zosnulý rabín Jonathan Sacks: „Dobrý učiteľ vás musí naučiť klásť otázky. Pýtať sa znamená rásť.“  

Josef Sýkora: O perlách

Časně ráno, ještě za tmy, Ježíš vstal a vyšel z domu; odešel na pusté místo a tam se modlil. Šimon a jeho druhové se pustili za ním. Když ho nalezli, řekli: Všichni tě hledají. (Marek 1, 35-37).

Šimon a jeho kamarádi vyslovili větu, která se nám zdá nadnesená. Všichni tě hledají. Opravdu všichni? Všichni odkud? Všichni z jedné vesnice? Všichni, kteří o to měli zájem? Prostě hodně lidí se po Ježíši ptalo — to asi chtěli říct jeho učedníci. Není však v onom doslovném znění hluboký kus pravdy, důležitý právě pro naše přemýšlení o hledání? Neznamená to opravdu, v tom nejširším slova smyslu, že všichni hledají Boha? Tak nějak tuším, že ano. Všichni tě hledají, Bože!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite