Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spojenie užitočnosti a estetiky. Slovenská architektka získala za návrh čistiacej stanice prestížne ocenenie

.alžbeta Kyselicová .kultúra

Názvom ôsmy kontinent je pomenovaný ostrov plastového odpadu nahromadený v Tichom oceáne s približne trojnásobnou rozlohou Francúzska a tiež úspešný návrh slovenskej architektky Lenky Petrákovej. Problém s plastovým kontinentom ju inšpiroval k navrhnutiu mobilnej a energeticky sebestačnej čistiacej stanice, za ktorý získala najvyššie ocenenie za morskú architektúru a inovácie v prestížnej architektonickej súťaži Grand Prix 2020.

Spojenie užitočnosti a estetiky. Slovenská architektka získala za návrh čistiacej stanice prestížne ocenenie Zdroj: Lenka Petráková

práve presúvanie znečistenia z pevniny na oceán, ktoré väčšina populácie nemá bežne na očiach, vytvoril podľa Lenky Petrákovej ilúziu, že svojou činnosťou na pevnine nemôžeme ublížiť oceánu. Problém so znečistením bol dlho odsúvaný z pevniny na more, kde na nejaký čas zmizol z dohľadu. Jeho následky ešte nepociťujeme, no mikroplasty pochádzajúce z rozkladajúceho sa odpadu požierajú morské živočíchy a vracajú sa tak naspäť do nášho potravinového reťazca.  Svojim projektom chce architektka upozorniť a čiastočne vyriešiť tento čoraz viac aktuálnejší problém.

spojenie estetiky a funkčnosti

Na projekte začala pracovať už v roku 2017. Vtedy bol súčasťou jej diplomovej práce a bolo jej ľúto schovávať ho do zásuvky. Ešte počas štúdia mala príležitosť konzultovať ho so špecialistami na ekológiu a konštrukcie. Plávajúca stanica by čistila oceán tak, žeby zachytávala odpad nazbieraný v mori a plastové časti by rozkladala na recyklovateľný materiál. „Odjakživa má vábilo vodné prostredie a aj v dnešnej dobe, kvôli zdvíhajúcej hladine morí, či otepľovaniu sa zemského povrchu, sa čím ďalej tým viac obraciame k morským územiam na rozvoj našich vízií pre budúcnosť,“ hovorí.

Stanica pripomína kvet s ramenami a jeho pohyb aj energia pre jeho fungovanie je závislá na prírodných silách. Inšpiráciu architektka hľadala v prírode a prírodných organizmoch, ktorých telá sú krásne a zároveň vytvorené na základe potreby a funkcie.

„Aj architektúra je pre mňa o súhre technológie a estetiky. Pri tomto projekte som sa snažila, aby formy zodpovedali potrebám reakcie na  prírodné vplyvy. Ale určite ako každý architekt viem hodiny priam posadnuto rozvíjať geometrický objekt a snažiť sa ho vyšperkovať do posledného detailu,“ vraví Petráková pre .týždeň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite