Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Evanjelium podľa Jóba. Paradox smrti Boha na kríži

.marek Markuš .daniel Pastirčák .kultúra .teológia

Daniela Pastirčáka netreba čitateľom tohto týždenníka predstavovať, pretože je jeho pravidelným prispievateľom. V čase pandémie uverejňujeme úryvok z jeho knihy Evanjelium podľa Jóba.

Evanjelium podľa Jóba. Paradox smrti Boha na kríži WIKIMEDIA COMMONS Jób na maľbe Léona Bonnata z roku 1880.

série výkladových kázní Daniela Pastirčáka sa stali podkladom pre vznik viacerých monografií o biblických knihách, ktoré v kázňach postupne vykladal – najmä z kazateľne zboru Cirkvi bratskej v Bratislave. Tak vznikla aj kniha Evanjelium podľa Jóba – už názov je typicky pastirčákovský. Kniha Jób ako dobrá správa? Je to predsa únavná starozmluvná kniha o nezmyselnom utrpení. Ale ako hovorí katolícky kňaz Milan Bubák v komentári: „Táto kniha predstavuje utrpenie Jóba a snahu jeho troch priateľov jeho utrpenie vysvetliť. Trpiaci Jób odmieta ich vysvetlenia aj ich pocit istoty, že vlastnia pravdu. On na rozdiel od nich svoje utrpenie vysvetliť nevedel, no bol si istý, že kľúčom k nemu je pokora, otvorenosť, pravda a najmä vzťah s tým, ktorý je pôvodcom všetkého, teda s Bohom.“ 

 

V období pandémie uprostred nás opäť umierajú „nevinní“ ľudia. To je vhodný čas položiť si znovu s Danielom Pastirčákom základné otázky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite