Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Túlanie sa stratenými svetmi. Uvedomenie si haličského multikulti až šokujúcim precitnutím

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Spisovateľ Martin Pollack sa vo svojom Putovaní po stratenom svete nevrhol iba na nostalgiu. Skúsil to novátorsky, komplexne a s rozmanitými presahmi, a tak je jeho „bedeker“ Haliča výnimočne atraktívny. Rozumieť je viac ako spomínať so slzou v oku.

Túlanie sa stratenými svetmi. Uvedomenie si haličského multikulti až šokujúcim precitnutím

najsevernejšia a najvýchodnejšia oblasť zaniknutej habsburskej monarchie je v súčasnom rozpomínaní, takpovediac, trendová. V čase, keď sa do krvi hádame o ovplyvňovaní náboženstiev a kultúr, je uvedomenie si dávneho haličského multikulti až šokujúcim precitnutím. 

Zrazu naše obavy pôsobia poriadne regresívne. A je hlúpe na ich ochranu vzývať ducha stredo- či východoeurópskeho regiónu, lebo ten je úplne odlišný a naše starosti sú mu na smiech. 

Obe korunné krajiny – Haličské a Vladimírske kráľovstvo i Bukovinské vojvodstvo – zmizli z politických máp. Pollack to mohol skúsiť s dobrodružnou cestou, pri ktorej by zistil, že vlaky na Ukrajine jazdia stále pomaly. Prípadne sa mohol viacnásobne poburovať nad sovietskym úpadkom, ktorý pochoval všetko vzácne. 

„V starých kmeňoch Bojkov a Huculov muži vítali ženy v manželstve symbolickým buchnátom“

Už v 80. rokoch nesmel navštíviť Poľsko pre články o komunistickom režime a stalinistickom antisemitizme. Dokonca ho zastavili na varšavskom letisku, keď sa chystal reportovať o štrajkoch Solidarity. Mal povesť experta na Poľsko, a krajina sa zrazu pred ním uzavrela. „Pre novinára hotová katastrofa!“ napísal neskoršie v autobiografickej eseji. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite