Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psychiater u básnika. Jozef Hašto u Jána Štrassera

.štefan Chrappa .kultúra ..slovo blázon nepoužívam

Vždy som túžil vidieť, počuť, vnímať, ako asi vyzerá ideálny rozhovor – dialóg medzi dvoma osobnosťami, ktoré sú absolútnou špičkou vo svojich odboroch. Pritom by bolo ideálne, ak by sa oblasti ich záujmu v niečom prelínali a v niečom by si boli absolútne cudzie. Dnes nastal ten čas, misia je splnená.

Psychiater u básnika. Jozef Hašto u Jána Štrassera BORIS NÉMETH

slovenskému čitateľovi sa do rúk dostáva knižný rozhovor medzi majstrom básnikom a majstrom psychiatrom. Môžeme si predstaviť básnikovu ordináciu s knižnicou a gaučom, na ktorom sa vyvaľuje psychiater a rozpráva postupne všetky zlomové momenty svojho života. Psychiater to má v hlave upratané, teda aspoň podľa knihy, o ktorej bude reč, to tak vyzerá. Rozpráva nie preto, aby sa mu uľavilo, aby našiel duševný pokoj, ale preto, aby sa uľavilo nám. Básnik, ako je to básnikom vlastné, nevychádza po celý čas z údivu a pýta sa. Pýta sa za nás. Poctivo, vytrvalo, k veci a s nadhľadom. Presne toto si čitateľ odnesie z knihy Slovo blázon nepoužívam. 

Je to kniha, v ktorej sa bard slovenskej poézie a jeden z najzvedavejších publicistov Ján Štrasser pýta jedného z najodvážnejších psychiatrov v našich zemepisných šírkach, Jozefa Hašta, na zásadné otázky o človeku, duši, ale bavia sa aj o politike, odvahe a spoločnosti. Nakoniec, básnik aj psychiater sa zaujímajú o rovnakú vec, no rozprávajú o nej rozličným jazykom. Premýšľajú o tom, kým je človek a čo sa v ňom skrýva. Kým básnik môže metaforou popisovať dušu človeka, nič ho nezaväzuje k  tomu, aby dával návody na to, ako lepšie žiť. Psychiater sa ako lekár zaviazal liečiť, v tomto prípade duše. Je to zodpovedná úloha, priam prorocká, nachádzať strateného človeka, lebo „duševný problém sa nedá dať do sadry“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite