Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O orchestri, ktorý mení Afganistan

.peter Bálik .kultúra

Orchester z krajiny ticha je polhodinový dokument slovenskej režisérky Lucie Kašovej o 19-člennom ženskom orchestri Zohra z Afganistanu, ktorý v roku 2019 vystúpil na trenčianskom festivale Pohoda.

O orchestri, ktorý mení Afganistan FESTIVAL JEDEN SVET Jednou z hlavných postáv filmu Orchester z krajiny ticha je huslistka Marzia.

ťažko vymenovať všetky mená svetových hudobníkov, ktorí vystúpili na Pohode, no viacerí si isto spomenú na afganský orchester Zohra, ktorého štyri členky emig­rovali deň po koncerte. 

Táto správa zaplnila titulky našich novín, ale príbeh tohto vôbec prvého ženského telesa v Afganistane je ešte oveľa zaujímavejší. O Zohre, ktorá si meno požičala od tamojšej bohyne hudby, nedávno vznikol dokumentárny film Orchester z krajiny ticha slovenskej režisérky Lucie Kašovej. Polhodinová snímka mala premiéru na festivale Jeden svet.   

ozbrojený hotel

Tou „krajinou ticha“ je Afganistan, ktorý pod vládou Talibanu prežil kruté časy, keď bola v rámci náboženského teroru zakázaná aj hudba. Všetci, ktorí hrali alebo predávali hudbu, boli zatýkaní a mučení, hudobné inštitúcie boli zrušené a muzikanti emigrovali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite