Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Listy do minulosti. Sonda do duše starnúceho pesničkára Springsteena

.peter Bálik .kultúra .hudba

Žijúca americká legenda, spevák, gitarista, autor hudby a textov Bruce Springsteen vydal v predvečer amerických volieb nový album Letter To You, naplnený spomienkami na minulosť.

Listy do minulosti. Sonda do duše starnúceho pesničkára Springsteena

napísali ste stovky piesní a mohli by ste zložiť ďalšie, pokojne teraz a na počkanie, ale akosi to nejde. Potrebujete dôvod. A ten teraz neprichádza, a tak gitaru, ktorú ste si zobrali pred chvíľou do ruky, vrátite na miesto. 

Pesnička, ktorej prvé slová vám niekde znejú v hlave, nakoniec nikdy neuzrie svetlo sveta. Je za tým vek, autorský blok či tvorivá kríza? Predtým ste vyšli na všetky pomyselné osemtisíckovky a obšťastnili ste milióny ľudí, ale teraz pochybujete, či je ešte niekto zvedavý na vaše nové piesne. 

správny dôvod

Možno preto čakáte na ten správny dôvod. Bruce Springsteen si už jednou krízou prešiel. V 90. rokoch v podstate vydal len jeden tichý akustický album The Ghost of Tom Joad. Pokúšal sa aj o ďalšie, ale tie zostali nakoniec v šuplíkoch. Až na začiatku nového tisícročia sa vrátil ako kráľ s albumom The Rising, ktorý vznikol hlavne preto, že Bruce konečne našiel dôvod. 

Po páde Dvojičiek ho na parkovisku pred Tescom v New Jersey zastavil jeho fanúšik a povedal mu, že Amerika ho teraz potrebuje. Tento malý moment spustil tvorivú lavínu, z ktorej čerpal celé minulé desaťročie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite