Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cesty burgundských špiónov

.patrik Pastrnak .kultúra .história

Burgundsko v 15. storočí bol štát-neštát. A aké boli cesty špiónov burgundských vojvodov? Nuž, boli síce primárne motivované plánmi zmapovať terén pre možnú križiacku výpravu, zahŕňali však v sebe oveľa viac motivácií a cieľov.

Cesty burgundských špiónov

v predchádzajúcich číslach sme sa venovali putovaniam írskych mníchov, talianskych humanistov a mladých šľachticov. Dalo by sa v krátkosti povedať, že prví hľadali duchovné poznanie, druhí literárne a kultúrne a poslední intelektuálne a didaktické. Videli sme však, že to nebolo také jednoduché, že jednotlivé roviny poznania a účely ciest sa prelínali. 

Inak to nebude ani s burgundskými špiónmi. Burgundsko 15. storočia bol v podstate zhluk rozličných domínií na území dnešného Beneluxu a severovýchodného Francúzska, ktorý spájala jedine osoba vojvodu a jeho dvora. Napriek tejto politickosprávnej nestabilite patril burgundský dvor medzi tie najpompéznejšie svojej doby. Silne tomu pomáhalo bohatstvo plynúce z miest ako Gent, Bruggy či Brusel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite